Sortiment · Frankrike · Rhône · Mas de Libian

Mas de Libian Bout d'Zan 2016

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 72932

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Mas de Libian
  • Område: Frankrike, Rhône
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Grenache 65%, Syrah 35%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende:
  • Doft:
  • Smak:

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 72932

Detta vin kommer från en sydostligt exponerad vingård. Jordmånen är kalkblandad lera med ett lager stora runda stenar på ytan. Detta ger kraftfulla och strukurerade viner.
Efter avstjälkning sker jäsnignen i öppna träkar med 15 dagars macerationstid. Därefter förs 30 % av vinet över till stora ekliggare (1200 liter) och resterande till ståltankar. Där vilar det i cirka 7 månader innan det åter blandas och lagras ytterligare 3 månader innan det buteljeras.
Viner buteljeras ofiltrerat.
Namnet "Bout d'Zan" kommer från ett smeknamn som vinmakaren Hélènes far fick när han var liten. Zan är också namnet på en fransk lakritsgodis och vinet har tydliga drag av lakrits i doften.
2016 är en på alla sätt strålande årgång i södra Rhônedalen. Efter en tidig blomning under perfekta förhållanden så fortsatte det fina vädret under i stort sett resten av hela växtsäsongen. Dagtemperaturerna under sommaren var mycket höga men de ovanligt svala nätterna gjorde att man lyckades bibehålla en hög syra i druvorna. De var extremt torrt under hela sommaren och druvorna man skördade var små och koncentrerade. Vinerna är, rena, precisa, koncentrerade och med en fin syra.

Mas le Libian är en familjeegendom som odlat vindruvor i byn Saint-Marcel-d'Ardèche sedan 1670. Idag drivs den av av systrarna Hélène och Catherine Thibon-Macagno. Vingårdarna har alltid odlats ekologiskt och sedan 2005 brukar man marken biodynamiskt. Den odlade ytan uppgår idag till 23 hektar men endast cirka 20 används för produktionen. Vinerna har appellationen Côtes du Rhône och jordmånen varierar mellan kalkhaltig lera med inslag av stora runda stenar, (s.k. Galets Roulés) och uteslutande de sistnämnda. Vingårdarna mognar tidigt i september och all skörd sker manuellt. Allt arbete i vingården likaså och sedan 2006 plöjer man upp all mark med hjälp av familjens arbetshäst Nestor. Vinerna förenar struktur och djup med södra Rhônes varma generositet.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka