Sortiment · Frankrike · Languedoc, Vins de Pays d´Oc · Laurent Miquel

Laurent Miquel Solas Pinot Noir 2016

Laurent Miquel Solas Pinot Noir

Pris på Systembolaget:

750 ml: 99 kr

Artikelnummer: 73707

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Laurent Miquel
  • Område: Frankrike, Languedoc, Vins de Pays d´Oc
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Syntetkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, ljust röd färg
  • Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av jordgubbar, hallon och körsbär.
  • Smak: Fruktigt, kryddigt och friskt vin med smak av hallon, körsbär, choklad, vanilj och kryddor.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 99 kr

Artikelnummer: 73707

Omdömen och recensioner

Svd 11 december 2017
"Skolboksexempel på en modern pinot noir i en matvänlig, lättare stil. Härlig aromatisk frukt med doft av hallon och mörka skogsbär – och violblommiga toner. Bra lingonsyrlig smak med kryddörter och en mjuk bitterstram avslutning. Perfekt på en julbuffé. Smakar fint till både hemgjord pizza och en kalvschnitzel med rostade rotfrukter". 
/ Mikael Mölstad

Ifrån svala vingårdslägen i Limoux tar Laurent Miquel Pinot Noir druvorna till detta vin.
Jordmånen består av kalksten och lera och vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla.
Laurent vinifierar 60% av vinet med termo vinifikation för att ge vinet en yppig frukt och avrundade tanniner. De resterande 40% vinifieras med mer traditionell metod med jäsning i ståltankar och regelbunden nedtryckning av skalhatten. 45% av vinet lagras i 1 år gamla 228 liters ekfat under 6 månader.
2016 var ett av de torraste åren under 2000 talet. Under vintern så föll ungefär halva den normala nederbördsmängden och under sommaren nästan ingen nederbörd alls! Under växtsäsongen så drabbades många av vingårdarna av "stress" och mognaden gick långsamt. Det gjorde att man i slutändan skördade sent. Till skillnad från de flesta regioner i Frankrike så hade man inga problem med frost, hagel (undantaget Pic Saint-Loup där 1000 hektar drabbades av hagel) eller röta. Skörden är ca 25% mindre än normalt men har gett exceptionella röda viner med stor koncentration och djup samt vitviner och roséviner med balans och fräschör.

Laurent Miquel är en ung och företagsam vinmakare med rötter i St Chinian och familjeegendomen Château Cazal Viel. Denna egendom på cirka 150 hektar, har varit en central odlare i flera sekel men ruinerades av flera generationers vanstyre. Henri Miquel, som är Laurents far, byggde enträget åter upp egendomen till en av de ledande i St Chinian och Languedoc. Laurent utbildade sig till vinmakare och har med Château Cazal Viel som bas bildat en négociant-verksamhet under sitt eget namn. I samarbete med druvodlare i Languedoc skapar Laurent moderna viner med intensiv fruktighet som dock bygger på en solid struktur.

Kyckling med svampsås och rotfrukter


Rekommenderade viner

Laurent Miquel Solas Pinot Noir

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Laurent Miquel
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 8 st kycklinglår
  • 1–1,5 kg blandade skurna rotfrukter
  • 200 g blandad svamp efter säsong
  • 2 dl mörk kycklingfond
  • 50 g smör
  • ½ dl hackad persilja
  • Citronsaft
  • Salt och peppar
  • 3 kvistar rosmarin

Instruktioner

Krydda kycklingen med salt och peppar.

Bryn i en stekpanna med en kvist rosmarin och stek därefter klart i ugnen.

Dela rotfrukterna i lagom stora klyftor. Rosta dem med olivolja och rosmarin i ugnen på 200 grader tills de är mjuka och fått fin färg.

Stek svampen och tillsätt i kycklingbuljongen, låt småkoka i ca 5 minuter. Tillsätt sedan smöret.

Smaka av med salt, peppar och citronsaft.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka