Skriv ut

Laurent Miquel Solas Pinot Noir 2016

Laurent Miquel Solas Pinot Noir
Pris på Systembolaget: 99 kr (750 ml)
Artikelnummer: 73707
Typ: Rött
Producent: Laurent Miquel
Område: Frankrike, Languedoc, Vins de Pays d´Oc
Jordbruk: Konventionellt
Flaskförslutning: Syntetkork
Druvsammansättning: Pinot Noir 100%

Om vinet

Ifrån svala vingårdslägen i Limoux tar Laurent Miquel Pinot Noir druvorna till detta vin.
Jordmånen består av kalksten och lera och vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla.
Laurent vinifierar 60% av vinet med termo vinifikation för att ge vinet en yppig frukt och avrundade tanniner. De resterande 40% vinifieras med mer traditionell metod med jäsning i ståltankar och regelbunden nedtryckning av skalhatten. 45% av vinet lagras i 1 år gamla 228 liters ekfat under 6 månader.
2016 var ett av de torraste åren under 2000 talet. Under vintern så föll ungefär halva den normala nederbördsmängden och under sommaren nästan ingen nederbörd alls! Under växtsäsongen så drabbades många av vingårdarna av "stress" och mognaden gick långsamt. Det gjorde att man i slutändan skördade sent. Till skillnad från de flesta regioner i Frankrike så hade man inga problem med frost, hagel (undantaget Pic Saint-Loup där 1000 hektar drabbades av hagel) eller röta. Skörden är ca 25% mindre än normalt men har gett exceptionella röda viner med stor koncentration och djup samt vitviner och roséviner med balans och fräschör.

Om producenten

Laurent Miquel är en ung och företagsam vinmakare med rötter i St Chinian och familjeegendomen Château Cazal Viel. Denna egendom på cirka 150 hektar, har varit en central odlare i flera sekel men ruinerades av flera generationers vanstyre. Henri Miquel, som är Laurents far, byggde enträget åter upp egendomen till en av de ledande i St Chinian och Languedoc. Laurent utbildade sig till vinmakare och har med Château Cazal Viel som bas bildat en négociant-verksamhet under sitt eget namn. I samarbete med druvodlare i Languedoc skapar Laurent moderna viner med intensiv fruktighet som dock bygger på en solid struktur.