Sortiment · Frankrike · Rhône, Crozes Hermitage · Domaine des Lises/Equis

Crozes Hermitage Domaine des Lises 2015

Crozes Hermitage Domaine des Lises

Pris på Systembolaget:

750 ml: 259 kr

Artikelnummer: 70055

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine des Lises/Equis
  • Område: Frankrike, Rhône, Crozes Hermitage
  • Jordbruk: Ekologiskt ej certifierat
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Syrah 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Blåröd färg
  • Doft: Nyanserad och ursprungstypisk doft med fin kryddighet och elegant aromatik, inslag av fat, björnbär, viol, peppar och choklad.
  • Smak: Nyanserad, kryddig smak med både djup och fräschör och inslag av fat, björnbär, peppar, viol och lakrits.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 259 kr

Artikelnummer: 70055

Druvorna från detta vin kommer från den 5,5 hektar stora egendomen Domaine des Lises som Maxime Graillot köpte 2003. Druvorna avstjälkas innan de hälls i de betongkar där jäsningen sker. Efter en jäsningstid om cirka två veckor förs vinet över på fat av fransk ek för lagring i ett drygt år. Endast 10 % av eken är ny då ambitionen är att i vinerna föra fram jordmånen- och Syrahdruvans elegans och naturliga fruktighet.
Året börjar med en relativt sval och regnig vinter. När våren kommer på allvar i april så blir det riktigt fint väder och vegetationen tar ordentlig fart. Blomningen sker tidigt och följs sedan av en lång period med varmt och soligt väder och temperaturer på över 30-35 grader! Skörden 2015 är av en strålande kvalité, vinerna har en mogen och yppig frukt men en fin fräschör och precision som man inte alltid kan uppnå riktigt varma årgångar.

Domaine des Lises ägs och drivs sedan hösten 2003 av Maxime Graillot. Maxime har arbetat med sin far Alain Graillot sedan början av 2000 talet men han kände behovet av att skapa en egen plattform att stå på. Han köpte då 5,5 hektar vingårdsmark i Crozes Hermitage på den stenrika platån söder om byn Tain l'Hermitage. Namnet skapade Maxime genom en ordlek baserat på hans mammas namn Elisabeth. Han byggde ett separat vineri granne med sin far och där vinifieras och lagras Maximes viner. Det som tillverkningsmässigt skiljer Maximes viner från sin fars, är att Maxime avstjälkar druvorna innan de hälls i de betongkar där jäsningen sker. Efter en jäsningstid om cirka två veckor förs vinet över på fat av fransk ek för lagring i ett drygt år. Endast 10 % av eken är ny och Maxime vill i sina viner föra fram jordmånen- och Syrahdruvans elegans och naturliga fruktighet. Under namnet Equis köper och vinifierar även Maxime små mängder druvor från appellationerna Saint Joseph och Cornas. Dessa viner vinifieras på samma sätt som Domaine des Lises och tillverkas i mycket små mängder. Vi får årligen små allokeringar som snabbt brukar ta slut.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka