Sortiment · Frankrike · Loire, Muscadet · Domaine Bonnet-Huteau

Les Laures Muscadet Sèvre et Maine 2016

Les Laures Muscadet Sèvre et Maine

Pris på Systembolaget:

750 ml: 179 kr

Artikelnummer: 73015

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Domaine Bonnet-Huteau
  • Område: Frankrike, Loire, Muscadet
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Melon de Bourgogne 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul färg
  • Doft: Fruktig, ungdomlig och nyanserad doft med inslag av citrus, gula stenfrukter, päron, mineral och örter.
  • Smak: Torr, frisk, elegant och mineraldriven smak med inslag av citrus, gula stenfrukter, päron, mineral och örter.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 179 kr

Artikelnummer: 73015

Omdömen och recensioner

89 poäng av Dina Viner Professional Edition, 3 augusti 2017
"Ett ugnt, friskt vin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, krusbär, honungspomelo, ostronskal och mineraler. Ekologiskt."

Les Laures är namnet på en muromgärdad vingård vackert belägen på ett berg i området Goulaine.
Jordmånen består av granit täckt med ett väldigt tunt lager "topsoil". Åldern på stockarna är 30-45 år gamla och skördeuttaget är generellt lågt. Druvorna skördas för hand och pressas sedan långsamt och försiktigt. Musten kyls ner under 12 timmar. Ingen jäst tillsätts. Vinet lagras under minst 6 månader med sin jästfällning i rostfria ståltankar och betongtankar.
2016 var ett minst sagt utmanande år för vinodlarna i Muscadet. Den katastrofala frosten som även drabbade andra regioner i Frankrike i april var såklart det allra hårdaste slaget. Kraftiga regn under maj och juni följdes av höga temperaturer under juli-augusti. Perfekt väder under september gjorde att det lilla man kunde skörda ändå var av en mycket hög kvalité. Hos Bonnet-Huteau har man endast fått ut ca 10 hl/ha!

Domaine Bonnet-Huteau är belägen i hjärtat av Muscadet Sèvre et Maine och har funnits inom familjen sedan 1883 men egendomen har anor ända tillbaka till 1000-talet!
Rémi Bonnet som tillsammans med sin bror Jean-Jacques driver egendomen idag tog över 1982. 2005 började man odla vingårdarna ekologiskt och sedan 2010 också biodynamiskt. Totalt har man 40 hektar vingårdar som odlas biodynamiskt, man skördar allt för hand och har låga skördeuttag. Vinerna är urspungstypiska och mineraldrivna men med en större koncentration och rikare frukt än vad man kanske förväntar sig av vinerna ifrån Muscadet. Bonnet-Huteau betraktas idag som en av de klarast lysande stjärnorna i området och vi tror verkligen att de har framtiden för sig! 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka