Sortiment · Frankrike · Sudouest, Monbazillac · Château Tirecul la Gravière

Chateau Tirecul la Gravière 2013

Chateau Tirecul la Gravière

Pris på Systembolaget:

500 ml: 299 kr

Artikelnummer: 75642

  • Typ: Sött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Château Tirecul la Gravière
  • Område: Frankrike, Sudouest, Monbazillac
  • Jordbruk: Ekologiskt - certifierat
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Muscadelle 50%, Semillon 45%, Sauvignon Blanc 5%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gyllengul
  • Doft: Nyanserad doft med inslag av saffran, citrus, honung, vanilj, fat och botrytis.
  • Smak: Söt, frisk och fyllig smak med inslag av saffran, citrus, honung, vanilj, mandelmassa, botrytis och fat. Lång och komplex eftersmak.

Pris på Systembolaget:

500 ml: 299 kr

Artikelnummer: 75642

Omdömen och recensioner

Prisvärd! av Allt om Vin Nyhetsmagasin nr 4 2018
"God, kontrollerad doft med måttlig botrytis och saffran. Söt, balanserad, rätt elegant smak med stark ursprungskaraktär."

På Chateau Tirecul la Gravière är man ständigt på jakt efter att producera perfekt botrytiserade druvor för att kunna skapa intensiva, kraftfulla, rena och gyllengula söta vita viner. All skörd sker naturligtvis för hand, den följs av en noggrann sortering och varsam lång pressning (6 timmar). Därefter klaras musten över natten för att sedan föras över på fat av fransk ek för jäsning. Lagringen på fat uppgår vanligtvis till mellan 18 och 20 månader med cirka 20 % ny ek.
Avkastningen är exceptionellt låg och ligger i snitt på under 10 hektoliter per hektar vilket motsvarar cirka 2 deciliter per vinstock.

Efter en kall och regnig vår följde en varm sommar. Under september var det regnigt och fuktigt, det gjorde att man fick vara selektiv då både ädelröta och oönskad röta spred sig i vingårdarna. I slutändan är det en årgång som gett balanserade viner med fin fräschör men utan koncentrationen som hos de största årgångarna.

En egendom som ägs och drivs av Claudie och Bruno Bilancini. De kom till Monbazillac i slutet på 1980-talet då Bruno var nyutexaminerad önolog från universitetet i Bordeaux. Han fick anställning som vinmakare hos det berömda Château de Monbazillac men konsulterade även för många mindre producenters räkning. Under tiden letade han och Claudie en egen egendom och 1991 hittade man det man sökt efter. En 9,5 hektar stor vingård som hade ägts av ett holländskt företag. Ett nordostligt läge i den mest berömda delen av området och inget lager att ta över. Således perfekt för att starta resan mot Brunos drömmars mål: att producera det bästa söta vita vin han möjligtvis skulle kunna göra. Första årgången kom 1992 och 1994 uppnådde han sin första 100-poängare hos Parker. Resten av historien finns väl dokumenterad av den internationella vinpressen… Under de nu snart 20 år som paret ägt egendomen har man dubblerat planteringsdensiteten, övergått till en ekologisk produktion och även börjat att tillverka torra viner i liten skala. Men fullt fokus ligger fortfarande på att varje år skörda optimalt mogna, fullt botytiserade druvor. Något som årgång efter årgång visar att Monbazillac kan...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka