Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Langenberg 2015

Langenberg

Pris på Systembolaget:

750 ml: 289 kr

Artikelnummer: 91214

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering med dominans av Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Nyanserad och fruktig doft med toner av gula stenfrukter, gula plommon, citrus, mineral, örter och vita blommor.
  • Smak: Komplex och fuktig med viss sötma, inslag av citrus, persika, gula plommon, örter och mineral. Vinet har en lång avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 289 kr

Artikelnummer: 91214

Omdömen och recensioner

Fynd! 91 poäng av Dina Viner Professional Edition, 2018-04
"Ett djupt, rikt och fylligt vin med fet, solmogen frukt, bra balans, bra syra, bra koncentration och inslag av persikor, aprikoser, honung, hjortron, blommor och mineraler."

Prisvärt! av Allt om Mat Special, 13 februari 2018
"Inslag av päron, äpplen och grapefrukt med lätt blommigt inslag. Egen, personlig stil."

16 poäng av Munskänken nr 1 2018
"Nyanserad, fruktig och mineralig doft med bra djup. Meldelfyllig, torr, rik och avrundad smak med komplexa aromer, god kropp, fint integrerad syra, ordentlig längd och fast slut med mineral. Utpärglat terroirvin. Ekologiskt."

Langenberg är det nordligaste läget som Jean-Michel har. Det ligger på en rakt sydlig sluttning utanför byn Ste Hippolyte. Jordmånen är granitdominerad (lokalt kallar man denna typ av granit för Ste Hippolytus) och väldigt mager. Det resulterar i tydligt mineraliga viner, ofta med en liten sälta.
Som de andra vingårdsbetecknade vinerna från Deiss är även detta en samplanterad (olika druvsorter) vingård, men Riesling spelar en stor roll.
För Marcel Deiss så är årgång 2015 fullständigt exceptionell! Man jämför med den legendariska årgången 1947 och man tror att man om 60 år kommer att prata om 2015 på samma sätt som man idag gör om 1947. Vintern var mild och våren regnig, det följdes av en mycket varm och torr sommar. Under skörden så var förhållandena idealiska och man kunde i lugn och ro skörda druvorna vid optimal tidpunkt. Till skillnad från under 2014 så orsakade Suzuki flugan inga problem i vingårdarna. Hos Domaine Marcel Deiss så är man lyrisk över vinernas kvalité.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka