Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

AOC Alsace Rouge 2016

AOC Alsace Rouge

Pris på Systembolaget:

750 ml: 179 kr

Artikelnummer: 91247

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot noir med små inslag av Pinot gris och Pinot blanc 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, ljusröd färg
  • Doft: Kryddig, nyanserad och fruktig doft med inslag av körsbär, hallon, lakrits, mineral, fat och kryddor.
  • Smak: Kryddig, frisk och fruktig smak med inslag körsbär, hallon, lakrits, fat, mineral och kryddor. Vinet har en frisk och fräsch avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 179 kr

Artikelnummer: 91247

Omdömen och recensioner

88 poäng
av Dina Viner Professional Edition, 2018-04
"Ett torrt, friskt  vin med mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, violer, mullbär, mörk choklad, ceder, kryddor och fat. Drick 18-30."

Prisvärt!
i Allt om Mat Special, 13 februari 2018
"Rödbärigt med örter och fräschör, lätt kryddigt och stråk av lakrits."

Fynd! i Allt om Vin Nyhetsmagasin nr 2 2018
"Intressant doft med både pelargon, blomjord och mogna röda bär. Smaken bjuder på betydligt mer ungdom än den öppna doften." 

15 poäng av Munskänken nr 1 2018
"Fruktig doft med inslag av hallon, röda körsbär, mineral och fat. Medelfyllig, god, fruktig smak med bra början, nyanserad mitt med inslag av mineral, ganska sträv struktur, bra densitet, fin, ren syra och riktigt bra längd samt mineralbetonad avslutning. Ekologiskt vin av pinot noir. "

Vinet kommer från Pinot Noir stockar odlade på olika vingårdslägen runt byarna Ribeauvillé, Bergheim och St Hippolyte. Ambitionen är att göra ett välstrukturerat, stramt och fräscht vin där tankarna snarast drar åt det burgundiska hållet. För Jean-Michel är det så som Pinot Noir från Alsace ska smaka om man tar tillvara på vad de olika jordmånerna har att erbjuda vinet. Vinet lagras 12 månader på gamla 228 liters fat före buteljering.
Efter en varm vinter så blev det betydligt svalare under våren, man hade en par frostnätter under april och början av maj. Det följdes upp av en ovanligt regnig juni månad, först i andra halvan av juni började det bli soligt och varmt. Resten av sommaren var det varmt och torrt väder. I mitten av september kom det välbehövligt regn. Under skörden var det perfekta förhållanden med svalt och torrt väder. Det har gett en årgång med välbalanserade viner med fin fräschör!

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka