Sortiment · Australien · Adelaide Hills, South Australia · Paracombe

Paracombe Cabernet Franc 2013

Paracombe Cabernet Franc

Pris på Systembolaget:

750 ml: 199 kr

Artikelnummer: 95672

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Paracombe
  • Område: Australien, Adelaide Hills, South Australia
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Cabernet Franc 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Tät röd färg
  • Doft: Generös doft med inslag av mörka bär, kryddor, örter, kaffe och eleganta ekfat.
  • Smak: Smakrikt, kryddigt vin med toner av mörka bär, ekfat, örter och choklad. Vinet har fin fräschör, bra tanniner och fin balans.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 199 kr

Artikelnummer: 95672

Omdömen och recensioner

3 av 5, 17 poäng 
i DI Weekend, 16 februari 2018
"Tydligt frisk och fruktig, ren med aromatisk, nästan blommig druvkaraktär. Lite eukalyptus i doften."

Fynd! 91 poäng
av Dina Viner Professional Edition, 2018-04
"Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, mörkröd frukt, bra balans, bra koncentration och inslag av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, violer, tallbarr, mint, ceder, mineraler och fat. Drick 18-23."

Mer än prisvärt!
av Allt om Mat Special, 13 februari 2018
"Intensitet och energi. Här finns mörka bär, färsk mynta, sötlakrits och en fin fruktsyra."

Bra köp! i Allt om Vin Nyhetsmagasin nr 2 2018
"Något av en muskelknutte i välskräddad elegant skuren kostym. Mångfacetterat och multifunktionellt med hyfsad längd." 

16 poäng av Munskänken nr 1 2018
"Druvtypisk, trevligt utvecklad doft med mörka bär, örter, tobak, mörka körsbär och ek. Medelfyllig, fint fruktig smak med god, avrundad strävhet, fin, ren och välbalanserad syra, utmärkt längd med komplexa aromer och rent, gott slut. Extrapoäng för elegansen och den fina druvkaraktären."

Druvorna plockas för hand i omgångar för att samtliga druvor skall vara optimalt mogna.
Jäsningen sker långsamt och svalt i öppna jäskar och man trycker ned ”hatten” av skal för hand för att på ett skonsamt sätt extrahera så mycket smak och färg som möjligt. Stockarna till detta vin är planterade på 1983 och produktionen är mycket begränsad (cirka 2000 buteljer per år). Efter avslutad jäsning lagras vinet på fat av fransk ek där de yngsta är fem år gamla. Lagringstiden uppgår till cirka 16 månader innan vinet buteljeras efter en klarning med äggvita.
Det tillhör inte vanligheterna med ett vin gjort på 100% Cabernet Franc från Australien!
2013 känns som att det kommer att bli ett fantastiskt år i Adelaide Hills. En sval vår gav en jämn och bra blomning för samtliga druvsorter. En torr sommar med varma dagar och kalla nätter gav druvorna en bra utveckling med hög aromatik. Förutom ett par dagars regnavbrott under skörden som hjälpte vinrankorna att mogna ut frukten, hade man 6 månader utan regn och man är från Paracombes håll mycket nöjd med både kvaliteten och volymen.

Paracombe är en liten egendom på ca 40 hektar. Den före detta kreatursfarmen omvandlades 1983 till vingård av paret Paul och Kathy Drogemuller som nu driver den med strålande resultat. Utan någon som helst erfarenhet av vintillverkning så började man plantera vingårdar och byggde ett litet plåtskjul där dom första vinerna tillverkades i gamla mjölktankar. Idag är Paracombe Wines en av dom mest erkända vinproducenterna i Adelaide Hills med viner av toppkvalité, den totala årsproduktionen är endast ca 200 000 flaskor.
Läget, 425 meter över havet, skapar mycket goda förutsättningar för fruktiga och eleganta viner i detta svala distrikt. Man odlar mest Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Shiraz. Men även Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, och lite Merlot finns planterat. Jordmånen varierar från fattig sandjord till rikare järnhaltig grus- och lerjord. Klimatet är av inlandstyp med relativt kalla regniga vintrar och torra heta somrar. Vingården är planterad med hänsyn till morgonsol för att optimera mognaden i druvorna samtidigt som man behåller fruktsyra och elegans.
Paracombe arbetar efter hållbarhets tänk både i vingårdarna och i vineriet, man samlar upp allt regnvatten i stora cisterner och är helt självförsörjande på el med hjälp av solceller. Förutom att tillverka fantastiskt goda viner så är Paul och Kathy kända för att få besökare känna sig otroligt välkomna till Paracombe Wines!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka