Sortiment · Australien · Clare Valley, South Australia · Tim Adams

Tim Adams Shiraz 2014

Tim Adams Shiraz

Pris på Systembolaget:

750 ml: 219 kr

Artikelnummer: 74094

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2014
  • Producent: Tim Adams
  • Område: Australien, Clare Valley, South Australia
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Shiraz 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Tät rödlila färg
  • Doft: Stor, generös doft med inslag av mörka bär såsom björnbär, svarta vinbär och plommon. Kryddiga toner och inslag av fat.
  • Smak: Smakrik och elegant med stor fruktighet. Frisk och ren med hintar av röda körsbär i den annars mörka frukten. Fin mineralitet och lång eftersmak med en välintegrerad fatkaraktär.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 219 kr

Artikelnummer: 74094

Omdömen och recensioner

Bra köp!
av Allt om Vin, nr 7 2018

Fyndvin! 91 poäng i Dina Viner Professional Edition, 2018-08
"Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, moreller, violer, lakrits, eukalyptus, kryddor och fat. Drick 18-24."

Bra köp! av Allt om Vin Nyhetsmagasin, nr 4 2018
"Snygg och solvarm doft med tydlig hemadress under eken. Eldig, generös, ursprungstypisk smak som sitter fint vid grillen."

South Australia's Clare Valley, norr om Adelaide, har en kombination av olika jordar, höjd och klimat som gör den unik bland Australiensiska regioner där man kan producera ett brett utbud av viner. Till sin Shiraz har Tim Adams använt sig av druvor från tre vingårdar, två av hans egna, "Irelands" och "Rogers" samt från Pat Seneca, en odlare han har ett långt samarbete med i Clare Valley.
Vinet har lagrats i 24 månader på amerikansk ek, en blandning av 1-åriga och 2-åriga fat. Det här vinet har både power och finess, är lättillgängligt nu men kan lagras upp till 10 år.
Växtsäsongen som ledde upp till årgång 2014 såg normala regnnivåer under både hösten och vintern. Under vintern var dock den genomsnittliga minimitemperaturen över dalen 2°C varmare. Nederbörden under våren var 72 mm under genomsnittet vilket ökade frostrisken och under våren inträffade ett antal kalla frostmornar där det turligt nog enbart förlorades små kvantiteter av frukt på de två lägst belägna vingårdslägena. Under det kritiska stadiet av blomning var förhållandena gynnsamma och några mm regn i början av december gav druvorna en chans att komma i balans. Resten av december och den första halvan av januari var torr och varm och från mitten av januari var snitt temperaturen dagligen över 35˚C. Däremot var temperaturen nattetid 1˚C kallare under denna period vilket gynnade fruktmognaden och smakutveckling i druvorna. De varma förhållandena fortsatte och den 7 februari började skörden med Tempranillo från Sheoaks västra lägen följt av Semillon ett par dagar efter det. Nästan alla vita druvsorter plockades i mitten av februari med undantag för vissa Riesling lägen. Den 14 februari kom skörden till ett abrupt stopp med 55mm skyfall av regn. Inom en vecka efter detta kunde Rieslingdruvorna plockas klart, lyckligtvis utan någon förekomst av Botrytis. Resten av februari var mild med dagstemperaturer 6˚C svalare än genomsnittet. De svalare förhållandena ökade syranivåer i druvorna och saktade in sockerutveckling och gav druvorna extra tid att utveckla alla viktiga smaker. De milda förhållandena fortsatte under mars och april och den sista av frukten, Cabernet Sauvignon från Skilly Ridge, skördades den 8 april.

Tim Adams Wines skapades i sin nuvarande skepnad av Tim och hans fru Pam i slutet av 1987. Tim började sin bana 1975 och är idag en av de mest välmeriterade producenterna i Clare Valley. Man producerar bara viner med druvor som vuxit i Clare och den årliga volymen ligger endast på ca 15 000 lådor. Förutom egna druvor köper Tim Adams även in druvor från elva kontrakterade odlare som levererar druvsorterna Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc samt Grenache

blog comments powered by Disqus
Tillbaka