Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Grasberg 2012

Grasberg

Pris på Systembolaget:

750 ml: 429 kr

Artikelnummer: 72390

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2012
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering av Riesling, Pinot Gris och Gewurtztraminer 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar gul färg
  • Doft: Stor, komplex doft med inslag av tropisk frukt, citrus, päron, örter och mineraler.
  • Smak: Smakrik och komplex med viss sötma och en balanserad syra, koncentrerad frukt, inslag av citrus, tropisk frukt, örter och mineral. Lång eftersmak

Pris på Systembolaget:

750 ml: 429 kr

Artikelnummer: 72390

Grasberg som betyder "berget där endast gräs växer" är en vingård på toppen av Altenberg de Bergheim 340 meter över havet. Vingården är nordvästligt exponerad och den magra och karga jorden som domineras av kalk med marina fossila inslag tvingar rötterna att söka sig djupt ner för att nå näring. Detta kombinerat med regelbunden botrytis ger viner med extrovert kalkdominerad citrusfruktighet och god lagringsduglighet. Samtidigt visar vinerna upp ett stort register charm redan i sin ungdom och Grasberg tillhör en av de allra bästa vingårdar egendomen har.
Musten jäser och lagras sedan ett år på stora klassiska Alsaceekliggare om cirka 4500 liter.
2012 var inte det lättaste av år för vinodlarna i Alsace. En mild december och januari följdes av en rejäl köldknäpp med temperaturer ner mot minus 15 grader. På detta följde en blöt och kall vår följt av en likaledes sommar. I augusti kom plötsligt hettan och brände en del druvor. Hösten blev även den regnig och för flertalet producenter besvärlig. Jean-Michel Deiss som dock är känd för att skörda sent väntade in det soliga och varma vädret som följde och lyckades bärga en god skörd.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka