Sortiment · Frankrike · Languedoc, Vins de Pays d´Oc · Laurent Miquel

Laurent Miquel Solas Pinot Noir 2017

Laurent Miquel Solas Pinot Noir

Pris på Systembolaget:

750 ml: 99 kr

Artikelnummer: 73707

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2017
  • Producent: Laurent Miquel
  • Område: Frankrike, Languedoc, Vins de Pays d´Oc
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Syntetkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, ljust röd färg
  • Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av jordgubbar, hallon och körsbär.
  • Smak: Fruktigt, kryddigt och friskt vin med smak av hallon, körsbär, choklad, vanilj och kryddor.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 99 kr

Artikelnummer: 73707

Omdömen och recensioner

Bra Köp! av Allt om Vin, nr 7 2018

Mer än prisvärt
av Allt om Mat, 5 juni 2018
"Smidigt och generöst med drag av mörka körsbär och en angenäm fräschör i eftersmaken."

Fyra fyrar och 7/10 poäng 
av GP, 2 juni 2018
"Från de heta vinfälten i Languedoc kommer detta örtiga och lite peppriga pinot noir med pondus och personlighet. Inte för pompöst dock, här finns körsbär och fräschör. Gott till halstrad torsk eller svamppaj."

Bra Köp!
av Allt om Vin, nr 6 2018
"Bred doft av varmvuxen pinot. Saftig, generös och opretentioöst god smak, servera gärna svalt."

Fyndvin! 88 poäng av Dina Viner Professional Edition 2018-08
"Ett runt, rikt och bussigt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av jordgubbar, hallon, bigarråer, smultron, blommor, mineraler och fat."

Bra köp! av Allt om Vin Nyhetsmagasin, nr 4 2018
"Bred doft av varmvuxen pinot. Saftig, generös och opretentiöst god smak, servera gärna svalt."

"Laurent Miquel är en mycket bra familjeproducent från södra Frankrike som gör utmärkta seriösa välbyggda viner till mycket bra priser från sitt oberömda vindistrikt. Nu har det kommit en snygg torr och samtidigt lite hallonbärig pinot noir därifrån, ligger i BS. Snygg lättbegriplig charmig och aningen inställsam med seriös lättare pinot under hundringen. Fyndigt bra vin till lättare mat och kanske tom en gås." Anders Röttorp, vinbanken.se, 20 februari 2018

Ifrån svala vingårdslägen i Limoux tar Laurent Miquel Pinot Noir druvorna till detta vin.
Jordmånen består av kalksten och lera och vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla. Druvorna skördas på natten, därefter genomför man en kallmaceration under 5-7 dagar. Man låter sedan temperaturen stiga och jäsningen sker under 25-26 grader i rostfria ståltankar. Under skalmacerationen så växlar man mellan att trycka ner skalhatten och pumpa över musten. Ungefär 20% av vinet genomgår malolaktisk jäsning i 1-2 år gamla, 228 liters ekfat och lagras i dessa fat under några månader fram till buteljeringen.

Efter en mild och regnig vinter så drabbades man av stora problem med frost under slutet av april. Det gjorde att man redan då kunde konstatera att det skulle bli en liten skörd, den mycket torra och varma sommaren gjorde inget för att öka på juicen i druvorna men såg till att man istället fick en skörd av koncentrerade druvor av hög kvalité.

Laurent Miquel är en ung och företagsam vinmakare med rötter i St Chinian och familjeegendomen Château Cazal Viel. Denna egendom på cirka 150 hektar, har varit en central odlare i flera sekel men ruinerades av flera generationers vanstyre. Henri Miquel, som är Laurents far, byggde enträget åter upp egendomen till en av de ledande i St Chinian och Languedoc. Laurent utbildade sig till vinmakare och har med Château Cazal Viel som bas bildat en négociant-verksamhet under sitt eget namn. I samarbete med druvodlare i Languedoc skapar Laurent moderna viner med intensiv fruktighet som dock bygger på en solid struktur.

Rosmarin- och citronstekta kycklinglår


Rekommenderade viner

Laurent Miquel Solas Pinot Noir

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2017
  • Producent: Laurent Miquel
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • ca 500 g stekta och urbenade kycklinglår
  • 200 g färskost
  • 2 dl blandade örter (persilja, timjan, dragon, libbsticka)
  • Rödlökscrème
  • 5 st. medelstora rödlökar
  • 2 dl rött vin
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar
  • ev. lite socker

Instruktioner

Stek de urbenade kycklinglåren och krydda med citronzest och rosmarin.

Blanda färskosten och örterna. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Skiva löken tunt. Sautera den mjuk i smör och lite salt. Häll på vin och vinäger och låt det koka in i löken nästan helt och hållet. Mixa till en slät crème. Smaka av med salt och peppar. Tycker du att crèmen blir för syrlig, bryt av med lite socker.

Servera kycklingen tillsammans med en sallad eller lägg den på en smörgås och ta med ut i picknickkorgen.


Örtrisotto med ramslök


Rekommenderade viner

Laurent Miquel Solas Pinot Noir

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2017
  • Producent: Laurent Miquel
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 50 g ramslök
  • 1 dl blandade örter (dragon, persilja, körvel,)
  • 1 dl god olivolja
  • 3-4 dl Carnaroliris
  • 1 liter buljong (ljus kyckling- eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl vitt vin
  • ½ dl finhackad schalottenlök
  • 100 g riven parmesanost
  • 150 g smör
  • Salt och peppar
  • Citronsaft cirka 2-3 matskedar

Instruktioner

Koka ramslöken hastigt i ca 10 sekunder och kyl i kallt vatten. Krama ur vatten och grovhacka. Mixa ramslöken med örter och olivolja.

Koka upp buljong och vitt vin i en gryta, låt stå på svag värme. Svetta löken mjuk i 1 matsked smör, tillsätt riset. Börja sedan ”mata” riset med den varma buljongen lite i taget, cirka 1-2 dl buljong per gång. Koka på medelhög värme. När riset är mjukt men fortfarande har en kärna ”al dente”, tillsätt örtoljan och 100 g smör. Tillsätt eventuellt lite mer buljong. Avsluta med ost, smaka av med salt, peppar och bryt av med citronsaft. Servera direkt antingen helt vegetariskt med lite snabbt grillad sparris eller tillsammans med lite kyckling.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka