Sortiment · Frankrike · Bourgogne · Jean-Marc Brocard

Bourgogne Chardonnay 2016

Bourgogne Chardonnay

Pris på Systembolaget:

750 ml: 129 kr

Artikelnummer: 76083

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Område: Frankrike, Bourgogne
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gul färg
  • Doft: Nyanserad och fruktig doft med inslag av citron, gult äpple, apelsinzest, mineral, smör, vanilj och rostade fat.
  • Smak: Torr, frisk och nyanserad smak med inslag av citron, gult äpple, apelsinzest, mineral, smör och rostade fat. Vinet har en mineraldriven och krämig avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 129 kr

Artikelnummer: 76083

Stilsäker nyhet från Brocard!
Låt oss presentera Bourgogne Chardonnay från Jean-Marc Brocard. Vi vågar kalla det stilsäkert eftersom vi tycker att smaken och stilen påminner om viner från Bourgognes hjärta, Côte de Beaune. Det här är ett nytt, friskt och elegant vin med inslag av fat. Världspremiär faktiskt! 

Erbjudande! Beställ sex flaskor Bourgogne Chardonnay för 774 kr så levereras dessa i en snygg trälåda, så länge lagret räcker.

FYND! i Allt om Vin, nr 5 2018
"Fin koncentration och snygg fathantering. Krispig, fröäsch och med bra balans i avslutet. Gott!"

"Vårvitt! Nytt vin från Chablismästarna Brocard. Samma druva fast lite annan stil. Mer generöst och öppet än många chablisviner, med sin friska och rena energi och rökiga smaker av mineralsälta, krossade stenar och gul rund frukt." Din Vinguide, 11 april 2018

Brocard Bourgogne Chardonnay är ett helt nytt vin som tillför en ny dimension till Brocards utbud av viner. Det är det första vinet man producerat där fatlagring har fått spela en viktig roll för att ge ett vin med en annorlunda typ av struktur. Druvorna kommer ifrån Saint-Bris och St Martin, områden strax utanför Chablis. Efter skörd så pressas druvorna och musten förs över på rostfria ståltankar respektive 228 liters ekfat, man tillsätter ingen jäst utan vinet får spontanjäsa, man låter 100% av vinet att genomgå malolaktisk jäsning för att ge vinet en mer krämig textur. Det ger i slutändan ett vin som kombinerar den fina mineralitet och elegans som vinerna ifrån Chablisområdet har med en härlig rostad ton och en rik, krämig textur.
Årgång 2016 kommer hos Brocard gå till historien som den kanske svåraste och tuffaste i domainens historia. Året började med en mild vinter och vegetationen i vingårdarna låg före det normala, i slutet av April drabbades man av flera frostnätter, det slog hårdast mot den östra delen av Chablis där förlusterna var stora. Tyvärr så var detta bara början. Den 13 maj så drabbades norra delen av området av hagel och den 27 maj en förödande hagelstorm som totalt rensade bort allt ifrån majoriteten av Brocards vingårdar. Juni fortsatte sen med milt och fuktigt väder vilket gjorde att man fick arbeta stenhårt i vingårdarna för att rädda det som fanns kvar. I juli så vände det och man hade torrt och soligt väder ända fram till september. Det gjorde att den lilla skörd man fått trots allt är av en mycket hög kvalité, om det bara funnits lite mer....

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

Skagen à la Anders


Rekommenderade viner

Bourgogne Chardonnay

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • Dillmajonnäs
  • 2 äggulor
  • 3 dl matolja
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 msk dijon senap
  • 0,5 msk svensk senap
  • Rivet skal från en halv citron
  • Citronsaft från en hel citron

Instruktioner

Blanda dill och citronskal med olja i en skål. Blanda äggulor, senap och hälften av citronsaften i en separat skål. Blanda försiktigt ner oljan under omrörning. Smaka av med salt, peppar och resten av citronsaften.

Skär tunna brödskivor av vitt bröd. Rosta i ugnen 160 grader i 30 minuter tills de blir gyllene. Bryt bitarna till mindre krutonger.

Skala ca 0,5 kg räkor och fördela i portionsskålar, ringla över dillmajonnäs och avsluta med krutonger på toppen.


Pilgrimsmusslor med blomkålspuré


Rekommenderade viner

Bourgogne Chardonnay

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 4 stycken stora pilgrimsmusslor
  • ½ dl tärnade äpple
  • ½ dl tärnad gurka
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 2 msk vatten
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk god olivolja
  • 1 kvist backtimjan
  • Blomkålspuré
  • Ca ½ liter små blomkålsbuketter
  • 2 dl crème fraiche
  • Mjölk
  • Salt och peppar

Instruktioner

Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull, tillsätt crème fraiche och mjölk så att det precis täcker. Koka blomkålen mjuk, sila sedan av och mixa till en slät puré.

Lägg vatten, timjan och socker i en kastrull, koka ihop så att sockret karamelliseras lätt. Slå på citronsaft och äpple, ge ett snabbt uppkok och låt svalna. Tillsätt gurka, gräslök och olivolja, smaka av med salt och peppar.

Stek pilgrimsmusslorna i olja tills de får fin färg på hög värme. Servera på blomkålspurén, garnera med gurk- och äppelblandningen.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka