Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

AOC Alsace Blanc 2016

AOC Alsace Blanc

Pris på Systembolaget:

750 ml: 199 kr

Artikelnummer: 75999

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering av 13 olika druvsorter 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul färg
  • Doft: Fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, päron, persika, vita blommor, örter och mineral.
  • Smak: Ungdomlig, frisk och fruktig smak med aningen sötma och inslag av citrus, päron, persika, örter och mineral.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 199 kr

Artikelnummer: 75999

Detta vin skapades för första gången år 2002. Det är Jean-Michels önskan att visa att man skall kunna tänka Alsacevin som har en personlighet, kraft och naturlig syra utan att man måste tänka på en druvsort. Vinet har en tydlig ursprungsprägel mer än någon druvprägel. Det skall föra tankarna till i första hand Alsace som region och sedan till matkombinationer. Inte skapa associationer till en viss druvsort. Alsace AOC är producerat uteslutande av druvor från egna vingårdar. De olika druvorna är skördade samtidigt och vinifierade ihop. Det är alltså ingen blandning av färdiga viner. Detta ger viner med större komplexitet och balans. Naturligtvis är vinet tillverkat utan chaptalisering (tillsättning av socker innan jäsning) och utan tillsats av syra.
Efter en varm vinter så blev det betydligt svalare under våren, man hade en par frostnätter under april och början av maj. Det följdes upp av en ovanligt regnig juni månad, först i andra halvan av juni började det bli soligt och varmt. Resten av sommaren var det varmt och torrt väder. I mitten av september kom det välbehövligt regn. Under skörden var det perfekta förhållanden med svalt och torrt väder. Det har gett en årgång med välbalanserade viner med fin fräschör!

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka