Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Riesling Deiss 2016

Riesling Deiss

Pris på Systembolaget:

750 ml: 265 kr

Artikelnummer: 74502

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Stor, fruktig, lätt aromatisk doft med inslag av gul stenfrukt, citrus, örter och mineral
  • Smak: Ungdomlig, elegant och fruktig smak med inslag av gul stenfrukt, citrus, örter och mineral. Lång och nyanserad eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 265 kr

Artikelnummer: 74502

Druvorna till detta vin kommer från de tre byarna St Hippolyte (granitjordmån), Bennwihr (sand- och grusjordar) och Beblenheim (dominerande tung lerrik jord). Druvorna är skördade för hand och vinifieringen sker i gamla foudre. De olika jordmånerna bidrar med sina egenheter (granit ger mineralitet och syra, sand och grus ger värme och blommighet och lerjordarna ger tyngd och frukt). Vinet är lagrat på sin jästfällning fram till hösten efter skörden då det buteljerades efter en lätt filtrering.

Efter en varm vinter så blev det betydligt svalare under våren, man hade en par frostnätter under april och början av maj. Det följdes upp av en ovanligt regnig juni månad, först i andra halvan av juni började det bli soligt och varmt. Resten av sommaren var det varmt och torrt väder. I mitten av september kom det välbehövligt regn. Under skörden var det perfekta förhållanden med svalt och torrt väder. Det har gett en årgång med välbalanserade viner med fin fräschör!

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av 40 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka