Sortiment · Australien · New South Wales, Mudgee · Logan Wines

Logan Weemala Tempranillo 2016

Logan Weemala Tempranillo

Pris på Systembolaget:

750 ml: 155 kr

Artikelnummer: 70568

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Logan Wines
  • Område: Australien, New South Wales, Mudgee
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Tempranillo 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Djup rödblå färg
  • Doft: Aromatisk och nyanserad doft med inslag av söta, torkade körsbär, björnbär, lakrits, pomerans och vanilj.
  • Smak: Koncentrerad och nyanserad, frisk och kryddig smak med inslag av mörka bär, örter, söta kryddor, lakrits, vanilj. Långt avslut med lena tanniner.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 155 kr

Artikelnummer: 70568

Omdömen och recensioner

FYND!
av Allt om Vin, nr 7 2018
"Superkul vin på oklassisk druva. Skicklig vinmakning som visar upp både fräsch bärighet, lakrits och tät struktur. Fint!"

90 poäng av Livets Goda, oktober 2017
"Tempranillo från Australien skapar som vanligt massa onödiga kommentarer från kollegor (och andra stereotypa vinbedömare) i branschen som inte kan bedöma ett vin utifrån vad som faktiskt finns i glaset och inte i vilken världsdel själva druvan egentligen hör och bör vara hemma i. Med det sagt så har vi här ett syrligt juicy och fruktdrivet vin med ett stenigt-järnmineraliskt bett med tanniner och inslag av violörter, krydda, lätta körsbär, sötlakrits, svarta vinbär, plommon och sälta från jordmånen vilket allt tillsammans skänker en rustik känsla med lättsamhet i kroppen. Karaktärsfullt och gott vin som man vill ta stora klunkar av och gärna till mat.

Vingårdarna är för övrigt belägna 560 meter över havet och 2012 var första årgången Peter gjorde detta vin, som han kommer fortsätta att göra vare sig ni vill eller inte…"

Druvorna kommer från en vingård i Mudgee som domineras av rödbrun lerjord uppblandat med grus och kvarts sten.
Skörden skedde för hand i mitten av februari 2014. Efter skörden krossades druvorna försiktigt och jäste sedan i små öppna betongtankar i 6 dagar, 2 gånger per dag tryckte man ner ”hatten” av skal för att på ett försiktigt sätt få fram smak och tanniner. Efter jäsningen använde man en ”basket press” för att skonsamt pressa druvorna och separera vinet från skalen. Sedan förs vinet över på 225-500 L ekfat, 85 % av ekfaten är ungerska och franska, resten är amerikanska. Vinet lagrat på ekfat i 10 månader, 12 % nya ekfat, resten är 2-5 år gamla. Vinet filtreras lätt innan buteljering.
2016 års växtsäsong var lite varmare och något torrare än genomsnittet i New South Wales Central Ranges. Säsongen började varm och torr under våren med välbehövligt regn och mildare temperaturer från november till januari. Det var den tidigaste skörden och kortaste växtperioden i Logan Wines 20-åriga historia. Med dessa förutsättningar producerades koncentrerade druvor rika på textur och druvtypicitet.

Efter att ha gett upp sin dröm att bli musiker utbildade sig Peter Logan inom biologi och kemi för att arbeta som kemist. Det dröjde dock inte länge för Peter att förstå att detta inte var hans kall i livet. Då hans far beslöt sig för att börja arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper på andra sätt där även kreativitet och passion kunde få plats. Peter utbildade sig till vinmakare i Adelaide och började sedan arbeta med sin far.
Idag består Logan Wines av ett litet och passionerat team med Peter, hans fru Hannah och assisterande vinmakaren Duncan Lloyd i spetsen.

Logan Wines har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee, 25 mil väster om Sydney. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden, vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Svala nätter och morgnar och solen från öknen i väst ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jordmånen av järn och kvartsten.

Peter Logan vill visa upp Orange och Mudgees speciella "terroir" i sina viner, han använder naturlig jäst och är återhållsam med ekfat. Balans, fräschör och komplexitet i vinerna är det Peter strävar efter och det tycker vi han lyckas fantastiskt bra med!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka