Sortiment · Frankrike · Loire, Sancerre · Domaine Champault

Sancerre Clos du Roy 2017

Sancerre Clos du Roy

Pris på Systembolaget:

750 ml: 215 kr

Artikelnummer: 76945

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2017
  • Producent: Domaine Champault
  • Område: Frankrike, Loire, Sancerre
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Sauvignon Blanc 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul med grön kant.
  • Doft: Stor doft med tydlig mineralton, inslag av citrus, krusbär, nässlor och örter.
  • Smak: Torr, frisk och fruktig smak med inslag av citrus, krusbär, mineral, nässlor och örter. Lång och nyanserad eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 215 kr

Artikelnummer: 76945

Omdömen och recensioner

"Mycket ursprungstypisk med stenig mineralitet och jättefin frukt, koncentrerad och balanserad. Sauvignon blanc i världsklass. Gott nu men kan nog vinna på ett-två års lagring."
Håkan Larsson, Allt om Vin, 21 maj 2018

17,5 poäng - stor smakupplevelse. Fem av fem i Gourmet, nr 3 2018
"Härligt inbjudande i både doft och smak. Stram och lång med blommighet, citrus och liten pepprighet. Lagra 3-6 år."

FYND! av Allt om Vin, nr 5 2018
"Smarrigt, och seriöst - och välidgt ursprungstypiskt med stram syra och stenig mineralitet. Koncentrerad och välbalanserad."

"Läskande, intensivt och kryddigt med inslag av peppar, rök och mineralsälta. En uppfriskande Sancerre där passionsfrukt lierar sig med friska örter och citronzest."
Din Vinguide, 11 april 2018

Druvorna handskördas från stockar som har en medelålder på cirka 35 år och avkastningen överstiger inte 60 hektoliter per hektar. Jordmånen är av så kallade ”caillottes” vilket betyder små kalkstenar.
Vingården Clos Du Roy täcker en yta på totalt 18 hektar varav familjen Champault äger 1,8. Den kalkhaltiga jordmånen ger viner som är tydligt mineraliga men samtidigt yppigt fruktiga. Denna kombination gör vinet ytterst användbart i gastronomiska sammanhang. Jäsningen sker utan tillsats av jäst på ståltank och får ligga med sin jästfällning fram till buteljeringen som äger rum i början på sommaren året efter skörden. Allt i vineriet sker enligt gravitation och man undviker på så sätt plågsamma pumpningar av vinet.

Efter kall vinter följde en mycket varm vår. Det gjorde att vegetationen drog igång tidigt och man låg ungefär två veckor före normal växtcykel i mitten av april. Stora delar av Loire drabbades av flera tuffa frostnätter under andra halvan av april så även vissa delar av Sancerre men Champault klarade sig undan den värsta frosten. Även maj var en mycket varm månad vilket ledde till en mycket tidig blomning som också den skedde under fint väder. Juli och augusti var det betydligt svalare och mognadstakten bromsade upp något. Sista veckan i augusti så blev det dock åter mycket varmt vilket gjorde att det snabbt byggdes upp högre sockerhalter i druvorna. Skörden skedde i september under fina väderförhållanden.

Domaine Champault är en egendom om totalt 22 hektar vingårdar och den drivs idag av de två bröderna Laurent och Claude. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka