Sortiment · Frankrike · Loire · Domaine Champault

Menetou Salon "Clos de la Cure" 2017

Menetou Salon "Clos de la Cure"

Pris på Systembolaget:

750 ml: 175 kr

Artikelnummer: 70606

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2017
  • Producent: Domaine Champault
  • Område: Frankrike, Loire
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Sauvignon Blanc 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gul
  • Doft: Frisk, mineraldriven med inslag av fläder, nässlor och krusbär.
  • Smak: Torr, frisk och elegant med fin syra som lyfter fruktigheten och ger vinet en uppfriskande lång eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 175 kr

Artikelnummer: 70606

Omdömen och recensioner

17,5 poäng - stor smakupplevelse. Fem av fem
av Gourmet, nr 3 2018
"Mycket inbjudande, kryddig smak med apelsin och gula äpplen kompletterat av frisk syra. Till grillad fisk."

FYND!
av Allt om Vin, nr 5 2018
"Ung, fräsch, krispig och nässlig. Fin längd i finischen. Riktigt gott."

"Rök, sälta, krossade stenar, lime, citron, grape, mineral och ett fint djup. Stort fokus i denna sauvignon från Roger Champault et Fils. Rent som smält snö i vårfloden."
Din Vinguide, 11 april 2018

Le Clos de la Cure är en ett hektar stor vingård som bröderna Champault äger i appellationen Menetou- Salon som ligger några mil sydväst om Sancerre. Jorden består av kalkblandad lera med inslag av sand som ger viner med stor aromatik och en lite saltare och friskare karaktär än Sancerre.
Stockarna är planterade mellan åren 1995 och 2004. Vinifikationen sker på samma sätt som för vinerna från Sancerre dvs jäsning på rostfria tankar under temperaturkontroll.
Efter alkoholjäsningen avlägsnar man de grövsta jästfällningspartiklarna och lagrar sedan vinet på den fina jästfällningen fram till buteljeringen som sker en gång på våren och en gång efter sommaren.
Efter kall vinter följde en mycket varm vår. Det gjorde att vegetationen drog igång tidigt och man låg ungefär två veckor före normal växtcykel i mitten av april. Stora delar av Loire drabbades av flera tuffa frostnätter under andra halvan av april så även vissa delar av Sancerre men Champault klarade sig undan den värsta frosten. Även maj var en mycket varm månad vilket ledde till en mycket tidig blomning som också den skedde under fint väder. Juli och augusti var det betydligt svalare och mognadstakten bromsade upp något. Sista veckan i augusti så blev det dock åter mycket varmt vilket gjorde att det snabbt byggdes upp högre sockerhalter i druvorna. Skörden skedde i september under fina väderförhållanden.

Domaine Champault är en egendom om totalt 22 hektar vingårdar och den drivs idag av de två bröderna Laurent och Claude. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka