Sortiment · Frankrike · Loire, Muscadet · Domaine Bonnet-Huteau

Muscadet Goulaine Sèvre et Maine 2014

Muscadet Goulaine Sèvre et Maine

Pris på Systembolaget:

750 ml: 189 kr

Artikelnummer: 96135

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Domaine Bonnet-Huteau
  • Område: Frankrike, Loire, Muscadet
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Melon de Bourgogne 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, gul färg
  • Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av citrus, gula stenfrukter, vita blommor, örter och mineral.
  • Smak: Torr, frisk, nyanserad smak med rik och koncentrerad frukt. Inslag av citrus, gula stenfrukter, örter och mineral. Vinet har en lång och komplex eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 189 kr

Artikelnummer: 96135

Omdömen och recensioner

17,5 poäng - stor smakupplevelse. Fem av fem
i Gourmet, nr 3 2018
"Snyggt, stramt och syrarikt med läckert rundande honung och mineral. Ekologiskt skaldjursvin."

Prisvärt!
av Allt om Mat, nr 7 2018
"Pigg, örtigt och lättsamt med melon, päron och fräschör."

Fyndvin! 88 poäng
i Dina Viner Professional Edition, 2018-08
"Ett torrt, friskt vin med kryddig frukt, bra balans och inslag av persikor, äpple, passionsfrukt, sälta och mineraler."

4 av 5 i DI Weekend
, 20 april 2018
"Karaktäriskiska toner av skaldjur, våt sand, krusbär, moget äpple, örter och mineraler. Ekologiskt."

FYND! av Allt om Vin, nr 5 2018
"Lätt, friskt - och extremt skaldjursvänligt. Fokus på citrus och mineralitet i både doft och smak. Syran sitter där den ska, som en stabil ryggrad."

"Muscadet är det ultimata skaldjursvinet, med sin sälta, höga syra och rökiga doft och smak. Här är ett toppexempel på vad druvan som heter melon de bourgogne kan åstadkomma." Sofia Ander, nwt.se, 19 april 2018

"Muscadet sur lie är en typ av vin som passar perfekt till ostron och skaldjur. Perfekt picknickmat, om du har en ostronkniv att ta med. Vinerna görs på druvan melon de bourgogne och vinet får ligga en tid på jästfällningen, ”sur lie”." dinvguide.se, 19 april.se

"Djupt och rökigt med bombastiskt sälta och struktur – man anar nästan ett tanninbett. Läckert som in i bomben med gröna äpplen och stendamm i eftersmaken. Vilken energidryck!" dinvuinguide.se, 18 april 2018

Goulaine produceras endast de bästa årgångarna. Stockarna till detta vin är över 40 år gamla. Jordmånen i Goulaine är dominerad av skiffer och gnejs. Efter att druvorna skördats för hand så pressas de långsamt under lång tid. Jäsningen sker under 10-14 dagar med en temperatur av 18-20 grader. Vinet lagras sedan i rostfria ståltankar 18-20 månader på jästfällningen före buteljering. 2012 producerades 3500 flaskor av Goulaine.
2014 är en riktig toppårgång i Loire med en på många sätt perfekt växtsäsong. Med en tidig blomning under fina väderförhållanden så fick man en bra start. Juli månad var regnig och augusti kallare än normalt. Det gjorde att man tappade de cirka tio dagar man låg före och hamnade i fas med en normal växtsäsong. En viss oro började sprida sig om druvorna skulle nå önskad mognad men sen kom september med perfekta, soliga sensommardagar och man kunde skörda koncentrerade och balanserade druvor under perfekta förhållanden.

Domaine Bonnet-Huteau är belägen i hjärtat av Muscadet Sèvre et Maine och har funnits inom familjen sedan 1883 men egendomen har anor ända tillbaka till 1000-talet!
Rémi Bonnet som tillsammans med sin bror Jean-Jacques driver egendomen idag tog över 1982. 2005 började man odla vingårdarna ekologiskt och sedan 2010 också biodynamiskt. Totalt har man 40 hektar vingårdar som odlas biodynamiskt, man skördar allt för hand och har låga skördeuttag. Vinerna är urspungstypiska och mineraldrivna men med en större koncentration och rikare frukt än vad man kanske förväntar sig av vinerna ifrån Muscadet. Bonnet-Huteau betraktas idag som en av de klarast lysande stjärnorna i området och vi tror verkligen att de har framtiden för sig! 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka