Sortiment · Frankrike · Loire, Sancerre · Domaine Champault

Sancerre Côte de Champtin blanc 2016

Sancerre Côte de Champtin blanc

Pris på Systembolaget:

750 ml: 225 kr

Artikelnummer: 96233

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Domaine Champault
  • Område: Frankrike, Loire, Sancerre
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Sauvignon Blanc 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg med relativt hög intensitet
  • Doft: Fruktig, komplex och expressiv med toner av krusbär, citrus, gul stenfrukt och en lätt fatkaraktär.
  • Smak: Frisk, fyllig och torr med inslag av krusbär, gula stenfrukter, citrus och fat. Eftersmaken visar på en tydlig mineralitet och fin längd.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 225 kr

Artikelnummer: 96233

Omdömen och recensioner

FYND! av Allt om Vin, nr 7 2018

Detta vingårdsbetecknade vin från bröderna Champault i Sancerre kommer från en vingård som planterades under 1960-talet. Stockarna är drygt 50 år gamla och de är planterade i en sydostligt orienterad sluttning som löper mellan Champtin (en liten by med 20 hus) och den mer kända byn Bué.
Jordmånen består av kalkblandad lera som ger Sancerreviner med lite mer rondör och kropp. Detta kombinerat med de gamla stockarnas låga avkastning (cirka 30 hektoliter per hektar i snitt) gör att bröderna Claude och Laurent väljer att vinifiera musten på fat av fransk ek. Endast cirka 15 % av eken är ny och vinet får efter avslutad jäsning mogna 12 månader på fat innan det buteljeras efter en lätt filtrering.
2016 går i stora delar av Frankrike till historien som en av de svåraste och mest komplicerade växtsäsongerna i mannaminne. Så också i Loire. Det tog sin början med utbredda problem av frost 26-27 april. Det drabbade inte alla områden och vingårdslägen men påverkade i större eller mindre omfattning hela regionen, i Menetou-Salon förstördes ca 60% av vingårdarna! Det fortsatte under maj och juni med hög luftfuktighet och mulet väder som gav stora problem med röta och mjöldagg i vingårdarna. I juli vände vädret och det blev istället extremt torrt och varmt, bristen på vatten saktade ner mognadsprocessen och man hade kunde så småningom se fram emot en sen skörd under fina väderförhållanden. De fina förutsättningarna under september och början av oktober var det som i slutändan räddade årgången, man producerade 20-60% mindre än normalt av de olika appellationerna men kvalitén är genomgående fin med bra koncentration och balans.

Domaine Champault är en egendom om totalt 22 hektar vingårdar och den drivs idag av de två bröderna Laurent och Claude. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka