Sortiment · Frankrike · Bourgogne · Olivier Leflaive

Bourgogne Blanc Les Setilles 2016

Bourgogne Blanc Les Setilles

Pris på Systembolaget:

750 ml: 187 kr

Artikelnummer: 5657

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Olivier Leflaive
  • Område: Frankrike, Bourgogne
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: DIAM
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul färg
  • Doft: Fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, gult äpple, vit persika, mineral, nötter och fat.
  • Smak: Ursprungstypisk, torr och fruktig smak med hög syra och inslag av gula äpplen, gul stenfrukt, citrus, mineral, fat och rostade nötter.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 187 kr

Artikelnummer: 5657

Omdömen och recensioner

Det kungliga vinet!
Vinet som serverades på prins Harry och Meghan Markles bröllopsmiddag!

FYND! av Allt om Vin, nr 7 2018
"Mycket god, frisk, ren och ung doft med fin, lätt rostad ursprungskaraktär. Bra, ung, stram, tät och klassisk smak i mer återhållen, ytterligt matvänlig stil."

Druvorna till detta vin kommer nästan uteslutande från kommunerna Puligny Montrachet och Meursault. De ligger dock utanför byappellationerna vilket gör att vinet får ursprunget Bourgogne Blanc. 70 procent av musten får jäsa på ekfat och 30 procent på rostfria tankar. Den del som jäser på fat lagras på sin jästfällning 10 månader innan man blandar det med de resterande 30 procenten. Andelen ny ek varierar beroende på årgången, men mellan 10 och 20 procent är ny.
Året startade med en varm och regnig vinter. Stora delar av Bourgogne drabbades detta år av både svår frost och hagel. För Olivier Leflaive så drabbades Meursault och Chassagne-Montrachet värst av frosten medans Puligny-Montrachet generellt klarade sig något bättre. Årgång 2016 har gett en liten skörd med viner av mycket hög kvalité med både koncentration och fräschör.

Olivier startade 1984, tillsammans med sin bror och farbror, en négoce-verksamhet för att ta vara på all den kunskap som samlats under åren inom familjeegendomen Leflaive. På några år hade man etablerat sig inom toppskiktet av producenter mycket tack vare det stora och mycket kvalitativa kontaktnät som Olivier innehar. Detta ger egendomen möjlighet att köpa druvor och must från välskötta vingårdar och således styra hela produktionen själva. Man har specialiserat sig på Côte de Beaune och Côte Chalonnaise med tyngdpunkten tydligt kring byn Puligny-Montrachet där vineriet och egendomen ligger. Under åren har Olivier även lyckats köpa mark i olika appellationer och den totala arealen uppgår nu till sexton hektar. Med tiden har även Oliviers del av Domaine Leflaives vingårdar kommit tillbaks till honom och 2016 kommer han att återfå sin del av Chevalier Montrachet. Vinifikationsarbetet söker ständigt att framhäva varje vingårds typicitet och terroir. Leflaives stil kan med fördel beskrivas som elegant och tonvikt läggs ständigt på finess och komplexitet snarare än kraft. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare och man kan hos Leflaive idag även hitta röda cuvéer av absolut toppklass.

Svampsoppa


Rekommenderade viner

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%

Bourgogne Blanc Les Setilles

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Olivier Leflaive
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
ca. 6 portioner

Ingredienser

  • I liter skuren blandad svamp efter säsong
  • 50 g smör
  • 1 msk plockad timjan
  • 1 liter mörk kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • Salt, peppar och citronsaft

Instruktioner

Stek svampen i smöret med timjan och salt. Slå på fonden och låt koka försiktigt i ca 15 min. Slå på grädden och låt koka upp.

Mixa sedan soppan.

Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft för att bryta av den rika smaken av grädden.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka