Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Chablis · Jean-Marc Brocard

Chablis Sainte Claire 2017

Chablis Sainte Claire

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 5565

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2017
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Chablis
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gul färg
  • Doft: Angenäm, fruktig och nyanserad doft med inslag av gröna äpplen, mineral, citrus, gul stenfrukt och örter.
  • Smak: Frisk, ren, torr och nyanserad smak med inslag av citrus, gröna äpplen, mineral, gul stenfrukt och örter. Lång, nyanserad och mineraldriven avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 5565

Vinet är gjort på druvor i och runt byn Préhy där Domaine Jean-Marc Brocard även har sitt vineri. Jordmånen domineras av Kimmeridgien vilket ger upphov till strama och mineraliga Chablisviner. Jäsningen skedde på rostfria tankar och de olika tankarna blandades under våren efter skörd. Därefter lagrades vinet vidare på sin sin jästfällning innan det buteljerades under hösten. Precis bredvid vineriet ligger en kyrka som heter Sainte Claire och därav namnet på denna Chablis-cuvée.
2017 var genom hela växtsäsongen en mycket tidig årgång. Efter den katastrofala våren 2016, med frost och hagel, så var man mycket oroliga när växtligheten tog fart så tidigt i vingårdarna. Från den 17 april och 10 dagar framåt så drabbades också delar av Chablis av frost även detta år, den norra delen drabbades detta år hårdast. Under sommaren så var det fina förhållanden med en par värmeböljor blandat med svalare väder.
Skörden startade ungefär två veckor före genomsnittsåret. 2017 så hade druvorna en låg andel must och tjocka skal vilket gjorde att man fick en mindre skörd än man förväntat sig. Kvalitén är dock mycket lovande med eleganta och klassiska viner med fin syra!

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

Gurksoppa med ostron


Rekommenderade viner

Bourgogne Chardonnay

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%

Petit Chablis Sainte Claire

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2017
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%

Chablis Sainte Claire

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2017
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 12 st öppnade ostron
  • 4 st medelstora gurkor
  • 3 msk olivolja
  • Ca 2 msk citronsaft
  • 2 msk hackad gräslök
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

Skala tre av gurkorna och skär ner dem i grova bitar. Mixa i en matberedare med ½ msk salt. Häng i en silduk och låt rinna av över natten. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och ostronjos.

Skala den sista gurkan och tärna eller kula gurkköttet. Dela upp gurka och ostron i fyra djupa tallrikar eller koppar. Slå på den kalla soppan och garnera med gräslök och olivolja. Servera tillsammans med ett gott surdegsbröd och ett glas Chablis!


blog comments powered by Disqus
Tillbaka