Sortiment · Australien · Yarra Valley · Luke Lambert Wines

Luke Lambert Nebbiolo 2016

Luke Lambert Nebbiolo

Pris på Systembolaget:

750 ml: 349 kr

Artikelnummer: 95706

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Luke Lambert Wines
  • Område: Australien, Yarra Valley
  • Jordbruk: Ekologiskt ej certifierat
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Nebbiolo 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Körsbärsröd
  • Doft: Frisk doft med inslag av röda körsbär, plommon och kryddor så som lagerblad och fänkålsfrön.
  • Smak: Frisk, ren och fokuserad med fin syra och strukturerade tanniner. Inslag av körsbär, kryddor och citrusskal.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 349 kr

Artikelnummer: 95706



Luke Lambert's Nebbiolo kommer inte längre från Heathcote som tidigare årgångar utan nu från vinstockar rotade i Yarras högland.
Jansz vingård vid St Andrews samt en del frukt från Dentonvingården - en granitkropp belägen centralt i dalen. Jansz-vingården är extremt stenig och har varma somrar, kalla vintrar och stor temperaturskillnad mellan dag och natt. Dessa odlingsförhållanden ger små klasar och bär samt låga skördeuttag men med stor koncentration i druvorna. Nebbiolon avstjälkas helt, jäser med vildjästen och skalmacererationen uppgick till 21 dagar. Därefter mognadslagrades vinet i en 2000 liters ekliggare av fransk ek i 18 månader och buteljeras utan filtrering.
Luke är mycket nöjd med årgång 2016. Trots att växtsäsongen var både varm och torr visar vinerna upp en fin balans mellan kraft, hög syra och färgintensitet. 2016 innebar den tidigaste Nebbioloskörden någonsin men med lysande resultat i producentens egna ögon.

Luke Lambert föddes i närheten av Brisbane på den Australiensiska östkusten långt från vinvärlden. Hans föräldrar var dock vinintresserade och de flesta semestrar valde de att resa till Australiens olika vindistrikt (vilka härliga föräldrar eller hur?) för att upptäcka både olika vinstilar och producenter. Detta ledde till att Luke redan i de tidiga tonåren var på det klara med att det var vinproduktion han ville ägna sig åt. 
Efter att ha gått ut gymnasiet reste Luke runt i Europa för att upptäcka kontinentens vinområden. Väl tillbaka i hemlandet sökte Luke in på vinmakarutbildning som han avslutade år 2002 blott 23 år gammal. 2004 skulle bli debutårgång för den egna etiketten med ett par fat shirazvin i sitt garage i Yarra Glen. Målet var redan från början att tillverka vin under egen etikett och de tio år som följde vinutbildningen arbetade han dagtid åt flera renommerade egendomar i Yarra ( Coldstream Hills, Diamond Valley Vineyards, De Bortoli's Yarra Valley med flera) och på sin egen etikett på kvällstid. Utöver Yarra Valley har Luke även samlat erfarenheter i Nya Zeeland och gjort tre skördar i Italien (Chianti och Barolo).
Lukes vinfilosofi är att vinet skall spegla den plats där druvorna vuxit, den jord vinrankornas rötter vuxit i, vilken exponering mot solen vingården har, mängden sol och regn den får. Alla dessa parametrar skall skapa vinets form och karaktär. Det är förvisso ingen unik filosofi, han delar den med många andra producenter runt om i världen. Dock har Luke lyckats identifiera vingårdar där druvorna mognar fenoliskt vid lägre alkoholhalter och med naturligt höga syrahalter. Något som ger vinerna stor aromatisk komplexitet och fantastisk gastronomisk potential. Bland initierade vinentusiaster har Luke på kort tid skapat sig ett namn som en av Australiens mest lovande vinproducenter och det är med glädje och stolthet vi nu kan erbjuda hans viner på den svenska marknaden. 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka