Sortiment · Frankrike · Bourgogne · Jean-Marc Brocard

Bourgogne Jurassique 2009

ARKIVERAD
Bourgogne Jurassique

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2009
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Område: Frankrike, Bourgogne
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gulgrön
  • Doft: Ren, nyanserad och för ursprunget generöst fruktig med tydliga inslag av mogen frukt (aprikoser, gula äpplen)
  • Smak: Torr frisk och tillgänglig med inslag av gula äpplen, mineraler och sälta. Frisk och lång eftersmak som väcker en enrom aptit på mat med syra och fräschör i! Eller varför inte ostar?

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Jean-Marc Brocards viner jäser vid cirka 18–20 grader på rostfritt stål
utan tillsats av odlad jäst.
Vinet får sedan ligga flera månader på sin
jästfällning för att få fram de elegantaste aromerna.
Druvorna till detta vin kommer från odlingar som ligger precis utanför
det markerade Chablis-distriktet och därför betecknas de istället som
”appellation Bourgogne”, men jordmånen är dock mer typisk Chablisbetonad.
Vinerna är mycket fruktiga med mycket tydliga vingårdstoner.
Jurassique är namnet på den tidsperiod den geologiska fossila
berggrunden bildades i dessa trakter, vilken är mycket kalkhaltig.
Vinerna är ungdomligt fruktiga och rena med typiska chabliskaraktärer
samt tydliga vingårdstoner.
Årgång 2009 bjöd på en relativt normal vinter och vår. Sommaren var dock något svalare än brukligt medan september bjöd på varmt och torrt väder. Detta fick druvorna att mogna ut helt och har givit vinerna en relativt rik och tillgänglig frukt. Bakom återfinns dock Chablisjordmånens tydliga avtryck och vinerna kan njutas redan nu men även sparas många år för framtida njutning.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka