Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Chablis · Jean-Marc Brocard

Chablis Grand Cru Les Preuses 2010

ARKIVERAD
 Chablis Grand Cru Les Preuses

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Vitt
 • Årgång: 2010
 • Producent: Jean-Marc Brocard
 • Område: Frankrike, Bourgogne, Chablis
 • Jordbruk: Biodynamiskt
 • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
 • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Guld/gul med hög intensitet
 • Doft: Djup och fruktig doft med urvecklade toner av citrus och mogen frukt så som gula plommon. Vinet har en smörig och något fetera ton.
 • Smak: Ren fruktig, kraftfull och intensiv med bra balans. Toner av citrus, mineral och vit persika. Lång eftersmak som blandar citrustoner med gula och gröna äpplen samt mineral.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Vinerna från det nordligaste Grand Cru läget, Les Preuses, utmärker sig med en mycket tydlig mineralitet. Det kan vara det vingårdsläget med längst lagringskapacitet. Vinet är kraftfullt, något fetare i stilen med ett elegant avslut. Vinet är också det första Grand Cru vinet från Chablis som är certifierat biodynamiskt. Stockarna är 30-åriga och är planterade med en densitet om 5500 stockar per hektar. Vinet får ligga på sin jästfällning i cirka 18 månader innan det buteljeras vilket bidrar till komplexiteten och rikedomen. 75% av vinet vinifieras på ägg-formade "betongägg" och 25% på fat äldre än 3 år.
2010 präglades av låga temperaturer under vinter och vår säsongen vilket innebar att blomningen kom igång senare än normalt och skedde relativt ojämnt. Tack vare en varm juli månad utan åskregn och en fantastisk sensommar i september blev kvaliteten betydligt bättre än vad som befarades i juni. Bidragande var korta regnperioder andra hälften av augusti vilket behövdes för att druvorna skulle mogna. Temperaturerna i september var under det normala men solen slösade med sina strålar. Vinerna visar upp fantastisk balans och en gnistrande fruktighet. Enda problemet vi ser är att volymerna är relativt små.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka