Sortiment · USA · Sonoma County · Seghesio Family Vineyards

Sonoma County Zinfandel 2015

Sonoma County Zinfandel

Pris på Systembolaget:

750 ml: 209 kr

Artikelnummer: 22562

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Seghesio Family Vineyards
  • Område: USA, Sonoma County
  • Jordbruk: Sustainable
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Zinfandel 87%, Petite Sirah och Carignan 13%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Mörk, röd, tät färg med en blå kant
  • Doft: Stor doft med inslag av både mörk frukt från Dry Creek druvorna och en lite rödare frukt från Alexander Valley druvorna. Kryddig, varm och generös.
  • Smak: Fyllig och smakrik med en stor fruktighet och en härligt kryddighet med en liten välintegrerad fatkaraktär.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 209 kr

Artikelnummer: 22562

Omdömen och recensioner

"Fyllig, tät, lite eldig stil men med en ledig elegans. Med massor av frukt, kryddor, nyanser av choklad och vanilj."
Allt om Mat nr 5 2018

Fynd!
av Lantliv mat & vin nr 1 2018
"Rikt björnbärsfruktig, fatrostad doft med typiska inslag av marsipan. Utmärkt, både rik och vårdad smak i lovande, lång stil."

Fynd!
av Allt om mat, 7 november 2017
"Fyllig, tät, lite eldig stil med ledig elegans, med frukt, kryddor och ceder. Bra längd i eftersmaken. Gott till älgstek med kantarellsås."

15,5 poäng av Munskänken nr7 2017
"Djup doft med björnbär, plommon, körsbär, blåbär, gummi, kryddor och ek. Fyllig, rik, fruktig och fokuserad smak med behärskat strama syror, utmärkt längd med komplexa aromer och stadigt, kryddigt slut med värme.

Heta sommarfavoriter! Livets Goda 24 maj 2017
Ett riktigt härligt grill- och trädgårdsvin och en LG-favorit med stor mörk frukt och läckerheter men fortfarande inom ramarna för ord som "värdigt" och "behärskat".

Bästa köp! av Allt om Vin, Stora Vinguiden, nr 1 2017
"Eldig, mättad, äkta zinfandeldoft. Explosivt sammansatt, fruktmättad, mjukt fruktkoncentrerad plommonsmak."

"Supergeneröst rödvin" av Allt om Mat, nr 18 24 november 2016
"Zinfandel när den är som bäst - härligt, generöst och fylligt med bra struktur. Ett vin mottagaren kan få bjuda på direkt!"

FYND! Allt om Mat Special, 6 oktober 2016
"Tufft, eldigt och intensivt med tät och mörkbärig frukt!


15,5 Poäng av BK Wine Magazine den 1 Juni 2016 
''Tät och fyllig, med tanniner och röda bär. Saftig med ett långt slut.'' 


5 fyrar 
"Här finns generösa mängder mörka bär, med kryddor och en välbalanserad syra. Ytterst kompetent sätt att hantera den ofta översvallande zinfandeldruvan"
Marie Oskarsson, GP 26 mars 2016

Vinnare av Gyllene Glaset 2015 (Allt om Mats stora vinpris) 
 

Seghesio Sonoma County Zinfandel kommer från familjens samtliga olika vingårdslägen i Sonoma County. Åldern på stockarna spänner mellan 8 och 50 år och skördeuttaget hålls mycket lågt. Detta kombinerat med Seghesios mycket intensiva vingårdsarbete ger upphov till viner som vidar upp Zinfandeldruvans verkliga personlighet. Fruktighet, djup och intensitet som byggs upp på en verklig struktur.
Druvorna från Dry Creek Valley bidrar med röda hallontoner, syra och kryddighet medan druvorna från Alexander Valley ger toner av varma björnbär och en viss söt generös fruktighet. Varje år blandas upp till 10 % petite Sirah och Carignan in för att ge ytterligare komplexitet och kraft. Detta är en tradition som kommer från slutet av 18 hundra talet då vingårdarna samplanterades.
Druvorna jäser på tankar av rostfritt stål och efter cirka 10 dagars macerationstid dras vinet över på ekfat. 75 % av eken är amerikansk och 25 % är fransk, cirka 10 % av faten är nya varje år. Mognadslagringen uppgår till 10 månader.
2015 var det fjärde året i rad som drabbades av mer eller mindre svår torka i Kalifornien. Seghesios vingårdar var inget undantag. Det innebar mindre skördar än normalt men kvaliteten är man mycket nöjd med. Växtsäsongen startade svalt i april men en varm och torr sommar gav till slut en av de tidigaste skördarna någonsin. Semesterschemat fick skrivas om med cirka en månad...

Edoardo Seghesio planterade sina första vingårdar redan 1895 och alltsedan dess har Seghesio varit ett familjeföretag. Idag sysselsätter det tre generationer Seghesio. Arealen sträcker sig över knappt 180 hektar mark i Russian River Valley, Dry Creek Valley och Alexander Valley. Deras gamla planteringar gör Seghesio till någon av pionjärer vad gäller druvan Zinfandel, som är företagets kännemärke. Buteljering under egen etikett började dock först 1983, och 1993 beslutade man att satsa ytterligare på högkvalitativa viner. Detta beslut resulterade i att man skar ned produktionen med två tredjedelar och att man ändrade hela vinifikationsprocessen. Framstegen har varit kolossala och den ovärderliga skatt som Seghesio besitter i sina vingårdar är grundstenen till den utveckling som bara tagit sin början.

Pasta med en het tomat-grädd-vodka sås


Rekommenderade viner

Sonoma County Zinfandel

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Seghesio Family Vineyards
  • Druvsammansättning: Zinfandel 87%, Petite Sirah och Carignan 13%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 1/2 dl olivolja
  • 25 g smör
  • 6 skivor parmaskinka, fintärnad
  • 1 silverlök, hackad
  • 3 klyftor hackad vitlök
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 dl vodka
  • 1 burk (400g) passerade tomater
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 dl grädde
  • Ca 400 g pasta t.ex. Rigatoni eller Penne
  • Havssalt

Instruktioner

Värm upp smör, olivoljan, silverlöken, vitlöken, chilin, parmaskinkan och lite havssalt i en kastrull som är stor nog att även rymma pastan senare. Rör om så att allt täcks av oljan och smöret och låt puttra ett par minuter på medelhög värme tills vitlöken är gyllene. Tillsätt tomaterna, rör om och låt puttra utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 15 minuter. Tillsätt vodkan och grädden och rör om. Låt puttra i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med havssalt och eventuellt mer chiliflakes.

Medan såsen puttrar, koka pastan i rikligt med välsaltat vatten. Häll av i ett durkslag när pastan är "al dente". Det är viktigt att pastan inte blir överkokt. Den ska nästan vara underkokt så den kan koka färdigt i såsen.

Tillsätt pastan i tomatsåsen och rör om. Vrid ner till låg värme och lägg på lock och låt vila 1-2 minuter så att pastan suger upp såsen. Avsluta med att vända ner den hackade persiljan. Servera i djupa tallrikar med riven parmesanost.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka