Sortiment · Frankrike · Champagne · Champagne Salon

Salon 2004

ARKIVERAD
Salon

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

 • Typ: Mousserande
 • Årgång: 2004
 • Producent: Champagne Salon
 • Område: Frankrike, Champagne
 • Jordbruk: Konventionellt
 • Flaskförslutning: Naturkork
 • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
 • Produktblad: Skriv ut
 • Utseende: Fin gyllengul färg
 • Doft: Nyanserad, elegant med fint djup, gnistrande frukt, kraftfull och elegant mineralitet och skärpa. Aromer av mogna citrusfrukter, grädde, rökig mineral, vita blommor och nougat.
 • Smak: Rik, ren och elegant smak med läcker sval frukt och lager på lager av nyanser. Fina aromer av mogna citrusfrukter, nougat, gula äpplen, vita blommor och hintar av brioche. Långt mineralrikt avslut med lite sälta och fin mousse. Fortfarande ung men rundas av fantastiskt fint med lite luft!

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Omdömen och recensioner

98 poäng
av Dina Viner Professional Edition
"Ung bouquet med fräsch frukt, blommor, mineralvatten och krita. Smaken är torr, frisk och fruktig med klingande ren frukt, härlig balans ,äcker syra och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, ostronskal, krita, citrusskal och mineraler. En ung, fräsch champagne med klingande ren frukt, absolut renhet, stor integritet och lång, elegant eftersmak. Drick 16-34."

98 poäng av jamessuckling.com oktober 2016
"2004 Salon weaves together immense complexity with stunning purity and makes instant impact on the nose with fresh-baked pastry and brioche, chalky minerals, fresh white mushrooms, cucumber, lemon curd and striking lemon and lime fruits. A great Salon that's very composed and complex in every respect; it's a classically styled vintage in which this legendary Champagne has excelled. It will be a fascinatingly complex Champagne with further age. Drink now and for 10+ years."

96 poäng
av Dina Viner, september nr 9, 2016
90-100p = Enastående 

18 ++ poäng av Vinkällaren Grappes Månadsbrev, september 2016
"Tveklöst ambitiöst i sin återhållna koncentration. Något tillgängligare än vanligt, men samtidigt oförlöst. Gott och bra, men vill man få någon känsla för vad man betalar för är det långlagring som gäller."
18 poäng = Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intencitet, typicitet och personlighet.

Prisvärt av Allt om Mat nr 14, september 2016
"Storslaget till både smak och pris. Elegant, krämig smak med finstämd frukt, mineraler, diskreta brödtoner och härlig fruktsyra. Lång, nyansrik eftersmak.
 

Salon - En mytomspunnen Champagne, ett av världens stora viner!

Salon skapades i början av förra seklet av visionären, esteten och Champagneälskaren Aimé Salon.
Det som till en början endast var tänkt som ett vin för herr Salons egen njutning skulle visa sig bli både stilbildande och nydanande i Champagnens värld.
Aimé Salon såg den kvalitativa potentialen i druvorna från byn Le Mesnil-sur-Oger. Han bestämde sig för att göra ett vin från olika små vingårdar alla belägna i hjärtat av Le Mesnil. Det skulle bara tillverkas de år som skörden bar på den kvalitetspotential Salon önskade och det skulle uteslutande vara gjort på Chardonnay. Någonting helt revolutionerande på sin tid: Monocru, Monocépage och Millesimé! Det vill säga en by, en druvsort och bara årgångsbetecknat vin.
1905, som kom ut 1911, var den första årgången och 2016 lanseras årgång 2004 den 39:e i raden.
Vinifikationen är enkel och har förblivit i stora drag densamma genom åren. Druvorna pressas i le Mesnil i en press som endast används för Salon. Musten jäser sedan i rostfria tankar (förr på ekliggare) men vinet genomgår inte malolaktisk jäsning. Det lagras sedan i snitt tio år på sin jästfällning innan de första flaskorna ”degorgeras”. ”Remuagen” sker för hand och vinerna släpps i omgångar över två till tre år beroende på vad som finns i källaren. Det betyder att det årligen endast finns cirka 20-25 tusen buteljer Salon att tillgå för världens alla vinentusiaster.

Årgång 2004 kom igång sent i vingården men bar på mycket frukt. I juli genomförde Salon till och med en s.k. ”vendange en vert”. Augusti var sval och fuktig och mognadsprocessen gick långsamt. Den 3 september kom det väderomslag man hoppats på och solen slösade med sina strålar i princip hela månaden. Varma dagar avlöstes av svala nätter och den 23 september inleddes skörden. Några dagar senare hade man bärgat en till storleken begränsad skörd. Under den påföljande vintern stod det klart att årgången skulle överraska med sin naturliga kraft och intensitet. På något sätt som om vingårdarna hade mörkat årgångens inneboende kraft tills det var dags att bli synad. 2004 besitter balansen och kraften för att utvecklas länge, mycket länge.
Årgång 2004 gav en mycket liten produktion, endast 42 000 buteljer och 3200 magnum. Cirka 80 % av en genomsnittlig skörd
Degorgering av de första buteljerna 2004 skedde på senhösten 2015
Årgång 2004 kommer att finnas tillgänglig under 2016 och delar av 2017.
Kommande årgångar som ligger och mognar Salons källare i Le Mesnil är 2006, 2007 och 2008 (bara på magnum)

Champagnehuset Salon är resultatet av en mans dröm och envishet; Aimé Salon. Han skapade från början en Champagne för sig och sina vänner som mötte en så stor uppskattning att han så småningom började sälja den öppet. Efter att ha sökt länge efter de rätta lägena bestämde han sig för att hämta druvorna till Salon från byn Le Mesnil sur Oger. Den första kända årgången var 1905, men det var först efter världskriget som han egentligen startade producera vinerna kommersiellt. I Le Mesnil sur Oger hittade han den terroir som hade den perfekta balansen för att göra en Champagne som kunde vara både elegant och kraftfull. Än idag kommer druvorna från samma odlarfamiljer och vingårdar som i början på seklet. Salon skapade en stil som vi idag världsvant betecknar ”blanc de blancs” och man framställer endast de årgångar som når upp till önskad kvalitet. Salon är helt unik i Champagnevärlden därför att det är ett vin som enkom kommer från en by (Le Mesnil sur Oger), en årgång ( i snitt en var tredje år) och en druvsort (Chardonnay). Förutom 1905 har man även producerat 09, 11, 14, 21, 25, 28, 34, 37, 42, 43, 46, 47, 48, 49, 51, 53, 55, 56, 59, 61, 64, 66, 69, 71, 73, 76, 79, 82, 83, 85, 88, 90, 95, 96, 97, 99, 2002 och 04. Under 2017 kommer även vintage 2006 att lanseras vilket är den 40:e årgången.


Pilgrimsmusselballotine


ca. 4 portioner

Ingredienser

 • 300 g pilgrimsmussla
 • 1,5 dl grädde
 • 1/2 ägg
 • 10 g salt
 • 1/2 dl hackad dill
 • 2 tsk svart peppar från kvarn
 • Carelian Caviar

Instruktioner

Mixa 200 g av pilgrimsmusslorna med salt, peppar, ägg och grädde. Tärna resterande pilgrimsmusslor och blanda i färsen samt tillsätt dillen. Lägg färsen i plastfolie och rulla till en korv. Sänk ner i kokande vatten och ta bort grytan från värmen. Låt korvarna svalna, skär i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på krutonger. Garnera med Carelian caviar.


Tonfisk


ca. 4 portioner

Ingredienser

 • 1 skiva tonfisk ca 300 g
 • 1 dl majonnäs
 • Ca 2 msk japansk soja

Instruktioner

Stek tonfisken hastigt i olivlilja. Låt svalna. Smaksätt majonnäsen med soja. Skiva tonfisken tunt och lägg på krutong. Garnera med majonnäsen.


Ankrillette


ca. 4 portioner

Ingredienser

 • 4 st confiterade anklår
 • ½ dl hackad schalottenlök
 • 1 dl vitt vin
 • 2 msk hackad bladpersilja
 • 50 g ankfett
 • Salt och peppar

Instruktioner

Sautera löken mjuk i ankfettet och tillsätt vinet. Låt reducera in i löken och fettet.

Plocka köttet från anklåren och finfördela det med en gaffel. Tillsätt alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Skeda upp rilletten på krutonger.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka