Sortiment · Italien · Toscana · Casa Brancaia

Brancaia TRE 2013

Brancaia TRE

Pris på Systembolaget:

750 ml: 134 kr

Artikelnummer: 75501

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Casa Brancaia
  • Område: Italien, Toscana
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Syntetkork
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Merlot och Cabernet Sauvignon 20%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Röd färg
  • Doft: Stor och generös doft med ett kryddigt inslag och en perfekt fatintegration
  • Smak: Smakrik och bussig med en bra kryddighet och inslag av körsbär, choklad och vanilj

Pris på Systembolaget:

750 ml: 134 kr

Artikelnummer: 75501

Omdömen & recensioner

"Ambitiös, modern och stilren toscanare på en blandning av druvorna sangiovese, merlot och cabernet sauvignon. Här serveras mängder av körsbär, syrliga svarta vinbär, kaffe, torkade örter och några stänk vanilj. Alldeles lysande vin till en rustik bolognese, hemlagad pizza eller varför inte kalvfrikadeller i lagom het tomatsås." Andreas Grube, SvD, Perfect Guide 21 januari 2017

"Brancaia Tre är ett perfekt lamm-vin. Det är en blandning av tre olika vingårdar och tre druvor. De olika lägena och druvorna bidrar med olika egenskaper till vinet och ger ett balanserat och prisvärt vin. Här har ni ett vin med mycket frukt, hög syra och integrerade tannniner som passar väldigt bra till lamm och örter." Clara Grabe, Metro 7 april 2017

5 av 5 fyrar
av GP - Två dagar, 8 oktober 2016
"Bästa köp"
"Här har sangiovesen fått sällskap av mjuk merlot och stram cabernet sauvignon. Resultatet är ett välstrukturerat och fatigt vin med toner av vildhallon, körsbär och choklad. Gott till långkokt lammlägg med rödvinssås och ugnsrostade rotfrukter."


Fynd! Allt om Mat Special 6 oktober 2016
"Välstrukturerat och lätt fatigt med finfin frukt och bra syra."

Betyg 5 av 5 i Dagens Nyheter 2 april 2016 

Best Value: 100-129kr i Vinordic Wine Challenge 2016

Namnet ”TRE”, syftar på att det är 3 druvsorter från 3 olika vingårdar.
Det är Brancaia i Castellina, Poppi i Radda och Brancaia in Maremma i Morellino di Scansano.
Vinet lagras efter avslutat jäsning i 12 månader. 2/3 i stora franska ekfat och 1/3 i cement tank, för att behålla fräschör i vinet.
Betraktad som en klassisk årgång. Orsaken till det är att det var ett något svalare år än de föregående. Skörden hos Brancaia för de röda vinerna startade i mitten av september och avslutades i början av oktober. Året började svalt och med sen knoppning. Det följdes av en regnig maj och en sval juni. Så långt såg det ut att bli ett svårt år, men det följdes av ett vykortsliknande klimat i juli, augusti och september. Ett elegant år som Barbara är nöjd med.

1981 förälskade sig Bruno och Brigitte Widmer i den övergivna egendomen Brancaia som ligger strax utanför Castellina. Redan två år senare fick de väldigt positiva omdömen i Chianti Classicoprovningar och uppmärksammades även internationellt. Denna positiva start gjorde att man även investerade i inköpet av Poppi egendomen närmare Radda in Chianti 1989. I slutet av 90-talet gjorde man som flera andra Chiantiproducenter och köpte vingårdar i Maremma och 1998 var Brancaia in Maremma ett faktum. Samma år tog Barbara Widmer, dottern i familjen över driften. Barbara var då utbildad oenolog. 
En av framgångsfaktorerna bakom Brancaia är arbetet i vingårdarna. Snittet för branchen i stort är cirka 300 arbetstimmar per hektar men för Brancaia är snittet 450 timmar per hektar. Alla hektar arbetas dessutom med som att dess druvor ska ingå i de bästa vinerna. Man väljer först vid skörd vilka druvor som går i vilket vin. 

Svamppasta


Rekommenderade viner

Brancaia TRE

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Merlot och Cabernet Sauvignon 20%

Bilogía Casa Los Frailes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Los Frailes
  • Druvsammansättning: Monastrell 40%, Garnacha 40%, Syrah 20%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 500 g pasta
  • 1 liter blandad svamp efter säsong
  • 3 dl mörk kycklingbuljong
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk plockad timjan
  • 100 g smör
  • 100 g fintärnad pancetta
  • 1 st finhackad bananschalottenlök
  • 2 msk smör för stekning
  • Salt och peppar

Instruktioner

Börja med att steka den hackade pancettan på mellansvag värme tills den är krispig. Lägg på hushållspapper. Stek svampen i smör med salt, peppar och timjan. Slå på buljongen och koka ihop i ca 5 min. Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten tills al dente. Klicka i smöret i buljongen och koka upp. Vänd i pastan och tillsätt persilja. Avsluta med parmesan och pancettan.


Örtbakad lammsadel med schalottenlökspuré, lammsky, oliver och torkade tomater


Rekommenderade viner

Brancaia TRE

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 80%, Merlot och Cabernet Sauvignon 20%
ca. 4 portioner

Ingredienser

Lammsky

  • 2 kg lammben
  • 2 st morot
  • 2 st gullök(skalad och delad)
  • 2 st stänger bladselleri
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 st tomater

Torkade tomater

  • 1 ask cocktail tomater
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

Scharlottenlökspuré

  • 500 g tunt skivad schalottenlök använd gärna den stora sorten som kallas ”banan”schalottenlök
  • 200g smör
  • 2 dl olivolja
  • 2 tsk salt

Lammsadel

  • En kort lammsadel

Örttäcke

  • 1 st vittformbröd
  • 1 knippe persilja
  • 2 msk plockad färsk rosmarin
  • 185 g smält smör
  • 1 st ägg
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 1 st vitlöksklyfta

Instruktioner

Lammsky

Lägg alla ingredienser till skyn (de 7 första punkterna) på en plåt och rosta i ugnen på 200 grader tills allt har fått en gyllene färg.

Lägg i en kastrull, täck med vatten och sjud i ca 4 timmar, skumma då och då första halvtimmen.

Sila sedan och reducera tills du har en mörk och koncentrerad sky. Vid servering så tillsätt dom torkade tomaterna och grovhacka ca 1 dl urkärnade svarta oliver.

Torkade tomater

Dela tomaterna och lägg på smörpapper, tillsätt olivolja, salt och peppar. Torka i ugn på 90 grader i ca 2 timmar.

Scharlottenlökspuré

Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och stek på medelhög värme tills löken är riktigt mjuk och söt. Häll av fettet och mixa till en slät puré, smaksätt med salt och peppar.

Lammsadel

Beställ en ”kort” sadel, dvs från revbenen och ner till rostbiffen. Bena ur den så att båda ryggfiléerna sitter ihop med hjälp fettkappan. Putsa bort det yttersta på fettkappan. Ta inner filéerna och mixa till en färs och fyll där benet suttit. salta, peppra och bryn sedan sadeln dock endast fettkappan. Kör sedan sadeln i ugnen på 100 grader till 56 grader innertemperatur. Skär örttäcket i samma storlek som sadeln och lägg på. Gratinera på 220 grader grill, låt vila i ca 20 min, skär i portionsbitar.

Örttäcke

Kanta och mixa brödet.

Finhacka persilja, vitlök och rosmarin, mixa med brödet

Tillsätt smör, ägg och parmesanost, smaka av.

Kavla ut mellan smörpapper, skär i lagom storlek för lammsadeln.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka