Sortiment · Frankrike · Champagne · Champagne Delamotte

Delamotte Blanc de Blancs Vintage 2007

Delamotte Blanc de Blancs Vintage

Pris på Systembolaget:

750 ml: 599 kr

Artikelnummer: 77011

  • Typ: Mousserande
  • Årgång: 2007
  • Producent: Champagne Delamotte
  • Område: Frankrike, Champagne
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul
  • Doft: Mineralrik och samtidigt lätt rostad med inslag av hasselnötter, gul frukt, jasmin och apelsinblom
  • Smak: Torr, djup och nyanserad med komplex frukt och fin balans. Tillgänlig redan idag med rostade angenäma toner i eftersmaken.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 599 kr

Artikelnummer: 77011

Omdömen och Recensioner

93 poäng (++)
av Dina Viner Professional Edition nr 1 2017
"En ung, fräsch champagne med klingande ren frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, vita päron, litchi, färsk ananas, blommor och mineraler. Drick 16-21."

Bästa köp!
av Allt om Vin, Stora Vinguiden, nr 1 2017
"Stram, fruktren doft med hustypisk mineralprofil. Torr, karaktärsfull smak i klart matvänlig, bestämd, ändå kravlös stil."

17,5 Poäng
av Munskänkarna Nr 8 2015
''Finstämd, komplex, läcker doft av chokladpraliner, citroner, smör, toast och fin mineralitet. Ren och elegant med en ungdomlig smak. Klingande ren fruktsyra med en lätt kropp och fin mousse.''

Ett strålande vin av hög kvalitet av Allt om Vin Nr 7 2016
''Fräsch, pigg, komplex doft med en fin urspungskaraktär. Bra, ren, fruktdriven aperitifsmak.''
 

Delamotte är ett av de få negocianthusen i Champagne som producerar en Blanc de Blancs från enkom Grand Cru-byar. I Delamottes fall kommer druvorna från de allra bästa byarna i Côte de Blancs: Le Mesnil sur Oger, Oger, Cramant och Avize. Detta ger viner med god mineralitet, nyansrikedom och fantastisk elegans. Vinifikationen är enkel, musten jäser på rostfria tankar med neutral jäst. Vinet skapas genom en blend i mars året efter skörd och sedan får det mogna på sin jästfällning i minst fem år innan det skiljs från jästen. Lagen kräver tre år men hos Delamotte menar man att det krävs en längre tid för att få fram de eleganta och subtila tonerna som druvorna fått av jordmånen de vuxit i. Dosage 7 g/ l

2007 var ett motsägelsefullt år. En varm vinter följdes av en lika varm vår. Sommaren var dock sval och det var inte förrän andra hälften av augusti som det vackra vädret åter gjorde entré. Det banade dock vägen för en fin och kvalitativt bra skörd som startade för Delamotte redan den 30 augusti. Vinerna blev balanserade och relativt yppiga med en ungdomlig charm som gör att de redan nu kan njutas med behag, även om de som brukligt när det gäller Delamotte kommer att kunna lagras länge om man har tålamod och plats.

Delamotte grundades 1760 och är således det sjätte äldsta Champagne-huset. Det drivs idag ihop med grannhuset Salon och de år som Salon inte görs, bildar dessa druvor basen till Delamottes produktion. Årligen framställs endast ca 600 000 buteljer hos Delamotte. Totalt arbetar elva personer hos Delamotte. Strävan är att uppnå en Champagne som präglas av elegans, fruktighet och generositet.

Citronmarinerad Hälleflundra med löjromscréme och krutonger


Rekommenderade viner

Delamotte Blanc de Blancs Vintage

  • Typ: Mousserande
  • Årgång: 2007
  • Producent: Champagne Delamotte
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 1 dl färskost (typ philadelphia)
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g löjrom
  • Citronsaft
  • Hackad dill och gräslök
  • Salt och peppar
  • Ca 500 g Hälleflundra
  • Citronsaft
  • 1 msk socker
  • 1 msk salt

Instruktioner

1. Löjromscrème: Blanda färskost och créme fraiche. Lägg i löjrom och citronsaft. Tillsätt hackad dill och gräslök. Hit kan du förbereda innan serveringen.

2. Citronmarinerad Hälleflundra: Skär hälleflundran i små kuber (ca 1-2 cm). Lägg bitarna i ett bad av citronsaft, blandat med socker och salt. Citronsaften ska täcka fisken). Låt fisken ligga i citronsaften ca 20-30 minuter, inte längre.

3. Krutonger: Skär tunna brödskivor av vitt bröd. Rosta i ugn 160 grader i 30 min tills de blir gyllene.

Bryt i bitar och servera tillsammans med hälleflundran.


Nyårsmeny


Rekommenderade viner

Delamotte Blanc de Blancs Vintage

  • Typ: Mousserande
  • Årgång: 2007
  • Producent: Champagne Delamotte
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%

Russian River Valley "Carlisle Vineyard" Zinfandel

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Carlisle Winery and Vineyards
  • Druvsammansättning: Zinfandel 87%, En mix av 39 druvor varav 9 är gröna druvor 13%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • Krämig hummersallad på krutong
  • Skuret hummerkött från 1 hummer
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 msk hackad dill
  • ½ msk hackad dragon
  • Finrivet skal från 1 citron
  • Finrivet skal från 1 lime
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk limesaft
  • Salt och peppar
  • Halstrade pilgrimsmusslor med blomkålspuré, rostad paprika, torkade körsbärstomater och smörvinaigrette
  • 12 st pilgrimsmusslor
  • Rostad paprika
  • 3 st rostade tärnade röda paprikor
  • 3 msk sherryvinäger
  • ½ msk brunt socker
  • 1 msk god olivolja
  • Salt och peppar
  • Torkade körsbärstomater
  • 20 st körsbärstomater
  • 3 msk finskuren gräslök
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Brynt smörvinaigrette
  • 100 g brynt smör
  • 4 msk sherryvinäger
  • Blomkålspuré
  • Ca ½ liter små blomkålsbuketter
  • 2 dl crème fraiche
  • 50 g smör
  • mjölk
  • Salt och peppar
  • Hängmörad biff
  • 800g hängmörad biff av nyårskvalité
  • Helstekt eller i skivor till önskad stekgrad
  • Rostad jordärtskockskompott
  • 1 kg skalade ugnsrostade jordärtskockor
  • 50 g ankfett
  • 50 g smör
  • 1 st skivad bananschalottenlök
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 ½ msk plockad timjan
  • Salt och peppar
  • 1 msk citronsaft
  • Brässerad hjärtsallad
  • 2 st huvud av hjärtsallad
  • 25 g smör
  • 2 dl ljus kycklingbuljong
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Rödvinssky med örter
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl reducerad kalvfond
  • 1 st skivad bananschalottenlök
  • 1 st skalad vitlöksklyfta
  • 20 g smör
  • 2 msk citronsaft
  • Salt och peppar

Instruktioner

Krämig hummersallad på krutong

Blanda alla ingredienser minst 4 timmar före servering. Det går även att göra dagen före.

Servera på krispigt bröd som tilltugg till Delamotte Champagne Blanc de Blancs 2007.

Halstrade pilgrimsmusslor med blomkålspuré, rostad paprika, torkade körsbärstomater och smörvinaigrette

Salta musslorna och halstra dem hastigt i olivolja och en klick smör precis innan servering.

Rostad paprika: Blanda alla ingredienser till den rostade paprikan och låt marinera i rumstemperatur i ca 1 timme.

Torkade körsbärstomater: Dela tomaterna på hälften och lägg på en plåt med smörpapper. Ringla olivolja över tomaterna och salta lätt, torka i ugn på 90 grader i ca 4 timmar. Blanda med de syrliga paprikorna precis innan servering och avsluta med gräslök.

Smörvinaigrette: Reducera vinägern till hälften i en kastrull, tillsätt det brynta smöret.

Blomkålspuré: Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull, tillsätt crème fraiche och mjölk så att det precis täcker blomkålen. Koka blomkålen mjuk, häll av vätskan. Mixa den kokta blomkålen tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.

Hängmörad biff med rostad jordärtskockskompott, brässerad hjärtsallad, örter och rödvinssky

Jordärtskockskompott: Smält ankfettet i en gryta och ”svetta” löken mjuk utan färg. Tillsätt de rostade jordärtskockorna och stöt dom grovt med en slev eller ballongvisp. Tillsätt resterande ingredienser.

Brässerad hjärtsallad: Dela salladen på längden, salta och peppra. Bryn sedan i en stekpanna med oljan. Tillsätt smör och sedan kycklingbuljongen. Brässera sedan i ca 3-5 min. Lyft ur salladen och servera.

Rödvinssky med örter: Blandade örter/stjälkar från örterna du använt tidigare. Lägg schalottenlök, vitlök och vin i en kastrull och reducera ner till endast ca 5% återstår. Tillsätt kalvfonden och reducera ner ca 1/3. Tillsätt örter/stjälkar och låt stå och dra i ca 30 minuter. Sila såsen och värm försiktigt, tillsätt smör och citronsaft smaka av med salt och peppar.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka